Johanio Karonen är fårbonde vid sidan av sitt jobb på Högskolan i Skövde. »Jag är riktigt stolt över både köttet och skinnen«, säger han.
Bild: Privat
Johanio Karonen är fårbonde vid sidan av sitt jobb på Högskolan i Skövde. »Jag är riktigt stolt över både köttet och skinnen«, säger han.

Fåren får honom att koppla av

FÖRDJUPNING: INTERVJU2018-03-06
ST-medlemmen Johani Karo­nens arbetsdag är inte slut när han lämnar jobbet som systemadministratör på Högskolan i Skövde. Hemma väntar 21 tackor av rasen värmländskt skogsfår.

Hur kommer det sig att du började med får?

– Tidigare hade vi hästar, och då är får ett perfekt komplement för att hjälpa hästarna att beta av markerna. Får har landskapsvårdande kvaliteter, marken blir väldigt snyggt avbetad.

Hur valde du ras?

– Den person här i närheten som lärde mig om får hade just värmländska skogsfår, så det föll sig naturligt. Men det känns också bra att hjälpa till att bevara en gammal ras. Det finns ungefär tio sorters skogsfår och den här är ganska populär, vilket underlättar när man ska hitta bagge.

Vad ger det dig att ha får?

– Det ger motion att hantera fåren, stängsla och hålla ordning på lagård och marker. Sedan tycker jag att det känns bra att hedra tidigare generationer genom att hålla landskapet öppet. Det har bott folk här sedan stenåldern, och de har lagt ned så mycket slit med att få undan den sten som nu är stenmurar på min mark.

Vad gör man som fårbonde?

– Det är lite olika. Vinter och sommar handlar det mest om att fodra två gånger om dagen och hålla allmän ordning. Sedan är det mer hektiskt på våren. I april lammar fåren och då får man räkna med att gå upp vid fyratiden på morgonen för att se till att det går bra, och att tackan och lammet blir avskilda från resten av flocken så att de får chans att knyta an ordentligt. På hösten får man ofta flytta runt fåren på det allt magrare betet, och dessutom är det slaktsäsong.

Vad är det svåraste?

– Det är att transportera skygga lamm – och om någon fått smak på att rymma. Får är väldigt viga och hoppar lätt över stängslet om de vill. Elstängsel är bara en mental spärr för dem.

Vad har ni för nytta av att föda upp får?

– Vi slaktar lammen till hösten och köttet har vi för eget bruk och till vänner och bekanta. Skinnen skickar vi till Tranås, där de bereds. Jag är riktigt stolt över både köttet och skinnen. En del av skinnen har verkligen spektakulära färgskiftningar. När det gäller det ekonomiska bär fåren sina egna kostnader och EU-stödet hjälper till att utveckla gården.

Har du någon nytta av verksamheten i ditt jobb?

– Att jobba fysiskt med djur ger en skön återhämtning och är en kontrast till jobbet. Det får en att stressa ned efter­som det inte går att ha bråttom när man hanterar djur.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.