I Umeå finns en tunnel som också är ett konstverk tillägnat Sara Lidman. När författaren signerade böcker lade hon till ”Lev!” som en uppmaning till mottagaren att inte slösa bort sin livstid. ”Det är fint att ha sällskap av Sara, hennes blick, ord och röst när man passerar kvällstid genom tunneln”, säger Sara Moberg, styrelseledamot i Sara Lidman-sällskapet.
Bild: Johan Gunseus
I Umeå finns en tunnel som också är ett konstverk tillägnat Sara Lidman. När författaren signerade böcker lade hon till ”Lev!” som en uppmaning till mottagaren att inte slösa bort sin livstid. ”Det är fint att ha sällskap av Sara, hennes blick, ord och röst när man passerar kvällstid genom tunneln”, säger Sara Moberg, styrelseledamot i Sara Lidman-sällskapet.

Ivrar för Lidman

MIN FRITID2021-02-08

ST-medlemmen Sara ­Moberg arbetar på Länsstyrelsen i Västerbottens län och brinner för länets författardrottning som engagerad styrelseledamot i Sara Lidman-sällskapet.

Det Sara Lidman skriver är angeläget och giltigt även i dag. Hennes texter innehåller så mycket klokskap och behandlar de stora frågorna, som kolonisering, centrum–peri­feri, makt, vårt ansvar gentemot ­varandra och kärlek.

Jag tycker också att det är intressant att läsa hennes ­romaner som historiska skildringar, hur det var att leva i Västerbotten runt förra sekelskiftet.

Sara Lidman-sällskapet har sitt säte i Umeå med lokal­avdelningar i Skellefteå och Stockholm, och har omkring 200 medlemmar. Vi anordnar en årlig Sara-dag, andra aktiviteter och bokcirklar. Vartannat år delas Sara Lidman-priset ut för att hedra hennes minne, nästa gång är 2022. Pristagare kan vara författare, aktivister och kulturarbetare, men även föreningar och journalister som verkar i Sara Lidmans anda.

Sällskapets mål är att bidra till att hennes författarskap lever vidare och får spridning. Det känns viktigt.

Sedan jag blev invald i styrelsen har jag börjat läsa mig igenom hennes böcker, vissa för första gången, andra på nytt.

En vanlig kommentar är att hennes böcker är så svåra att komma in i. Det kanske kan ligga lite i det, men man får ge det lite tid. Det kommer att vara värt det. Det gäller också att vara uppmärksam när man läser, för något viktigt kan ske uttryckt i en enda mening.

För den som aldrig läst något av Sara Lidman snor jag min vän Jennys tips. Hon brukar säga att man kan börja med Lifsens rot, den näst sista boken i Jernbanesviten, och sedan börja från början med Din tjänare hör. Ska jag själv välja någon bok väljer jag Lifsens rot, men även Samtal i Hanoi.

En av de saker jag uppskattar med att läsa är att man får vara inne i en annan värld ett tag, och det får man verkligen i Sara Lidmans böcker. Och hennes språk är fascinerande. Hennes romaner är som poesi.”

Berättat för Susanne Eriksson.

Sara Moberg

  • Ålder: 43 år.
  • Bor: Umeå.
  • Arbete: Utvecklingsledare Mäns våld mot kvinnor på Läns­styrelsen i Västerbottens län.
  • Gör på fritiden: Är styrelse­ledamot i Sara Lidman-sällskapet.
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA