Barbro Ögren använder kvällar och helger till att repetera de operor som hennes fria opera­grupp sätter upp.
Bild: Peter Knutsson
Barbro Ögren använder kvällar och helger till att repetera de operor som hennes fria opera­grupp sätter upp.

Sätter upp opera

MIN FRITID2021-10-06
Sopranen Barbro Ögren är ­ord­föran­de för ST på Naturvårdsverket i Stock­holm. Hon är också den ­drivande kraften i Opera Tättinpå, som nu ­sätter upp Verdis Maskeradbalen.
Av:  Jenny Damberg

”Opera Tättinpå är en fri operagrupp som sätter upp produktioner på småteatrar i Stockholm. Den här gången ska vi spela Verdis Maskeradbalen på Hjorthagens kulturhus i Ropsten.

Vi gör allt, från början till slut. Först väljer vi verk, sedan studerar vi in det musikaliskt, och i nästa led sceniskt. Alla i gruppen har andra jobb eller studerar, så vi får använda kvällar och helger. Musiken ska sitta så att det går på autopilot. Du ska kunna bli väckt mitt i natten och sjunga ditt stycke. Det är det svåraste man kan göra egentligen, att sjunga så här komplicerad musik och samtidigt spela teater. Men det är väldigt roligt.

Vi är en ideell förening med en styrelse på tre personer, som hjälps åt med sådant som budget, marknadsföringsmaterial och att bolla tankar och idéer. Som regissör har vi den här gången engagerat Oskar Webrell, som har väldigt kreativa idéer. Vi anlitar också en kostymör och en pianist.

Maskeradbalen är inspirerad av mordet på Gustav III. Oskar har gjort en tolkning där handlingen är förlagd till 1900-talet, och kungen i stället är vd för ett företag. Föreställningen rymmer stor kärlek, det är operapassion, konflikter. Men min roll är komisk, jag spelar vd:ns personliga assistent. Det är en så kallad byxroll, skriven för en sopran, men en man. Jag kan ta ut svängarna hur mycket som helst egentligen.

Pandemin gjorde att vi tvingades till ett långt uppehåll. Det var väldigt efterlängtat att ses och sjunga tillsammans igen, att uppleva samspelet i ensemblen. Nu längtar vi så efter att träffa publiken.

Det finns ju forskning som visar att man mår bra av att sjunga. Och för egen del upplever jag också att arbetet i ensemblen, där man måste vara lyhörd för varandra på scen, är något jag har nytta av i många processer på jobbet.”


Berättat för Jenny Damberg.

Barbro Ögren

  • Ålder: 54 år.
  • Bor: I Solna.
  • Arbete: Jobbar med samordning av datavärdskap på Naturvårdsverket i Stockholm.
  • Gör på fritiden: Engagerad i den fria operagruppen Tättinpå. Tycker mycket om att vara ute i naturen, plocka bär och svamp på lantstället i Kopparberg. ­Intresserad av skogsfrågor.
Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.