Publikt nummer 2-2018.
Publikt nummer 2-2018.

Kontorslandskap byggs om efter kritiken

SÅ GICK DET: UPPFÖLJNING2019-12-13
2015 flyttade medarbetarna in i det nya aktivitetsbaserade kontoret Niagara vid Malmö universitet. Men arbetsmiljön visade sig bli så dålig att man nu beslutat att bygga om.

DÅ:

Redan vid planeringen av lokalerna i den nya, stora kontorsbyggnaden Niagara vid Malmö universitet varnade facken för att arbetsmiljön skulle försämras. Medarbetare vid två fakulteter samt den centrala administrationen skulle flytta in i kontorslandskap när bygget stod klart 2015. Efter ett par år i de nya lokalerna var kritiken stark, inte minst från den lokala ST-sektionen. Den nya rektorn Kerstin Tham reagerade själv mot brister i arbetsmiljön och aviserade ett "omtag".

NU:

Efter kritiken mot kontors­landskapen på Malmö universitet tillsattes arbetsgruppen "Omtag Niagara". Därefter beslutade rektor Kerstin Tham att lokalerna skulle byggas om. På flera våningsplan i Niagara blir det nu mindre kontorsrum för tre till fyra personer, med glasväggar.

– Vi ser att det kommer att bli mycket bättre, säger Naser Eftekharian, ordförande i STs sektionsstyrelse. Vi hade ett hus som inte fungerade.

I arkitektens ursprungliga skiss för byggnaden hade medarbetarna egna arbetsrum. Men med hänvisning till ekonomiska skäl beslutade den tidigare rektorn att det i stället skulle bli aktivitetsbaserade kontor, det vill säga landskap utan egna arbetsplatser för medarbetarna. I praktiken blev det något annat, säger Naser Eftekharian.

– Inom ett par månader satt man vid ett fast skrivbord, och satte upp bokhyllor, skåp och annat för att skapa avskildhet. Det blev som en labyrint, och för folk som kom på besök såg det ut som att vi just höll på att flytta in eller ut. Runt om fanns stora tomma ytor, och soffgrupper som ingen använde. Det var ledsamt att se i ett så fint hus.

Ett annat problem var störande ljud i kontorslandskapet, som gjorde att många lärare och forskare valde att arbeta hemma i stället. Dessutom saknades naturliga mötesplatser mellan lärare och studenter.

Enligt Naser Eftekharian byggde hela föreställningen om att det öppna kontorslandskapet skulle ge ekonomiska fördelar på felaktiga kalkyler.

– Vi tjänade inte en krona på det, för ytorna är lika stora som förr.

Medarbetarna som flyttade in i de lokaler som nu byggs om kom från egna arbetsrum, och hade helst haft det även i Niagara. Men i och med ombyggnationen är många ändå rätt nöjda, tror Naser Eftekharian.

– Eftersom fler jobbar i huset än det var tänkt från början går det inte att göra om till kontor med egna rum. Så det är en kompromiss, men bättre än förr. Folk känner sig lite mer hemma på sin arbetsplats, och vi har fått en levande och funktionell miljö.

Facken var inte med i arbetsgruppen som planerade förändringen, men har hela tiden fått information i central och lokal samverkan.

– Jag är tacksam mot rektor Kerstin Tham som jobbar väldigt bra med samverkan, säger Naser Eftekharian.

Ombyggnationen väntas kosta omkring 20 miljoner kronor.

– Det är mycket pengar, men det var nödvändigt och värt det. Vi får tillbaka lärare och studenter till huset, och möten mellan lärare och studenter är kärnan i ett lärosäte.

Naser Eftekharian, ordförande i STs sektionsstyrelse.
Bild: Julia Lindemalm
Naser Eftekharian, ordförande i STs sektionsstyrelse.
Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.