Kristina Mattsson: Ett stressat djur i kamp med systemet

KRÖNIKA: GÄSTKRÖNIKA2014-03-04

Gästkrönikör Kristina Mattsson beskriver tjänstemannens frustrerande IT-problematik i arbetet.

Den medelålders och teknikintresserade statstjänstemannen ska utföra en obetydlig rutinåtgärd i sitt arbete. »Jag har ju en kvart över«, tänker han och tar sig an en rese­räkning.

Han vet ännu inte att han två timmar senare fortfarande kommer att sitta med programmet öppet, svettig, svärande och stressad. Och med allt märkligare tankar i huvudet om varför affärssystemets leverantör har en stridstjur som logga.

Det är ju en perfekt beskrivning av hur han känner sig efter de bortkastade timmarna. Som ett trängt och stressat djur i en fruktlös kamp, som förs enligt regler han inte förstår och som ingen förklarar.

Men det kan väl knappast ha varit leverantörens avsikt?

Men ännu är det lugnt och fint.Att rapportera en enstaka tjänsteresa till Genève – hur svårt kan det vara?

Resan till flygplatsen ska tydligen redovisas som en egen liten resa. Inte så svårt. Tjänstemannen trycker på »Lägg till« och fortsätter sedan till redovisningen av själva utlands­vistelsen.

Men vart tog nu resan till flygplatsen vägen? Den nyss utförda rapporten är spårlöst försvunnen.

Han testar alla knappar, hamnar på nästa programflik, lyckas ta sig tillbaka, oklart hur, och trycker allt mer febrilt på Lägg till-knappen.

Och simsalabim dyker den försvunna rapporten upp! Tydligen måste man trycka på »Lägg till« upprepade gånger.

Programbugg eller planerat? Ingen vet.

Här finns inget av den intuitiva vägledning som han har vant sig vid i de program han använder på fritiden. När han söker stöd i hjälpfunktionen hamnar han i programmerarnas interna klubbkammare, där de pratar sitt eget språk. Där kräver de honom på okända koder i rutor som bär rubriker som »Begr. Värde«, »Vgr« och »Vsh«.

Det är inte begrepp som förekommer inom den statliga myndighet där han arbetar.

Han fyller i några siffror på måfå, men det duger inte. Programmet kräver korrekta inmatningar, så nu är det stopp.

Den som har räddat situationen hittills är administratören Madde, som har skött allas reserapporter genom att sidsteppa Systemet med hjälp av kalkylprogrammet Excel. Det är lite bakvänt eftersom programmet infördes för att kunna plocka bort sådana som henne. I stället har myndigheten nu både det kostsamma affärssystemet och administratörer specialiserade på att använda det.

Men nu är Madde föräldraledig och myndigheten har omorganiserats. Därför är hela personalen kallad till en Fyll i din reseräkning-kurs på torsdag.

Statstjänstemannen vet att hur noga han än lyssnar kommer han inte att minnas alla koder och handgrepp till nästa gång han gör en resa.

Men det finns inget utrymme att ifrågasätta nyttan med det heltäckande affärssystemet. Det ingår i myndighetens livsförutsättningar, som vädret ungefär.

Det kostade ju sådana ofantliga summor i inköp.
 

Kristina Mattsson är författare till reportageboken »välfärdsfabriken« som bland annat tar upp IT-problem i offentlig sektor.

  

Detta är en krönika. Det är skribenten som svarar för innehållet och de åsikter som förs fram i texten.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA