Blandade böcker för läsning i jul

KULTUR: BÖCKER2010-12-14

Julläsning ska innehålla en bra blandning, skriver Sanna Töringe. Lite blädderböcker, en del spänning, något mer krävande och så en roman som man kan fly med.

Julläsning är en speciell njutning. Den sker från jul till nyår, i pauser mellan skinksmörgåsar, filmer, pussel och en och annan promenad. Helst ska det vara en bra blandning, lite blädderböcker, en del spänning, något mer krävande och så en roman som man kan fly med, gärna till varma hav…

Sabina Bermans Flickan som dök ner till jordens mitt, i översättning av Manni Kössler, Brombergs, blev en underbar överraskning. Författaren var helt okänd för mig, men i sitt hemland Mexiko är hon väl etablerad som poet och dramatiker. I denna debutroman visar hon ett språkligt och berättartekniskt lättsinne som är helt förföriskt. Isabelle ärver sin farfars tonfiskfabrik och åker dit. Där möter hon sin okända autistiska systerdotter Karen. Det är Karen som berättar denna historia om tonfiskars liv och död, globalisering, girighet och en annorlunda kamp för att bevara livet i världshaven.

                                                   — •l• —

När faller Silvio Belusconi? Hans mask har krackelerat så många gånger och vi nordbor förundras över att italienarna låter honom hållas. Det bästa med Kristina Kappelins Berlusconi italienaren, Brombergs, är att hon lyckas förklara just detta. Flera av mina italienska vänner säger på fullt allvar att en politiker som inte lyckas lura till sig en förmögenhet under sin mandatperiod är totalt misslyckad. Förtroendet för staten är lika med noll. Här får vi Berlusconis huvud på ett fat och blir dessutom serverade Italiens nutidshistoria.

Vera Nilsson är en av mina favoritkonstnärer. Yvonne Erikssons Att teckna ett liv. Om Vera Nilssons konstnärsskap, Atlantis, kan knappast kallas lättsmält. Jag läser lite då och då och långsamt växer bilden av ett särpräglat, utforskande konstnärsskap. Vera Nilsson såg och hennes motiv gestaltade politiska skeenden, vardag i världen, kvinnors och barns liv.
I boken finns ett rikt bildmaterial med både målningar och skisser. Lycklig bläddrar jag om och om igen bland öländska landskap, kor, fula barn och senegalesiska palmbladshyddor.

                                                 — •l• —

Atlantis har gett ut en praktverk som jag inte riktigt vet hur jag ska ställa mig till. Quercus ekens mångfald av Johan Lind är både vacker och intressant, men varför inte spara lite på pappret och trycka boken i ett mer lätthanterligt format? Bilderna, som är av varierad kvalitet, hade vunnit på att inte blåsas upp på detta sätt. Swedbank har sponsrat projektet och jag gissar att deras önskan om presentboksformat har styrt det hela alltför mycket. Men jag gillar idén att koncentrera sig på detta spännande och mytiska träd som rymmer så många boende, som myror, ekoxar, kråkor och sländor.

En ny favorit är deckarförfattaren Deon Meyer. Hans Devils Peak, översatt av Mia Gahne, utgiven på Weyler, är en tjockis som räcker julen ut. Vissa ingredienser känns väl igen, som hämnaren i natten, den alkoholiserade kriminalaren, kokainhandlaren från Colombia och den prostituerade kvinnan med sina berättelser. Men händelserna tilldrar sig i Sydafrika, i en helt ny deckarmiljö. Här finns också gott om djuplodande porträtt som ökar både
spänning och total läsupplevelse.

God julläsning, vi möts igen nästa år!

Sanna Töringe är kulturjournalist. Hon tipsar om böcker i STPress.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA