Höstens flykt till värmen

KULTUR: BÖCKER2013-10-15

Aino Trosells bok, En egen strand, och Hanna Nordenhöks Det vita huset i Simpang, är två av de böcker Sanna Töringe rekommenderar till läsning i höstmörkret.

Av:  Sanna Töringe

Tiden är en borr in i höstmörkret. Snart börjar vi längta söderut, till sandstranden med det turkosblå vattnet och den rasslande kokospalmen. Den där drömmen om värme förväxlas ofta med drömmen om frihet och rent av lycka.

  • En egen strand av Aino Trosell måste vara en perfekt roman för bokcirklar. Man vill gärna tala om vad som egentligen händer mellan de två systrarna på den öde stranden långt borta i paradiset. De båda gör precis det som många fantiserar om, de säljer allt de har och sticker i väg till Söderhavet. En stilla tillvaro väntar dem, att få bada, fiska, läsa, måla och skriva… Men så enkelt är det förstås inte. Både den inre och yttre verkligheten blir klaustrofobiskt hotande. Somligt i romanen är lite väl förutsägbart, hos mig blir det en liten gäspning någonstans på mitten, men dramat tar fart igen och når snart full orkan. (Norstedts)
  • Det vita huset i Simpang är omvälvt av instängd värme. Fukten skapar våta mönster på alla tyger. Hanna Nordenhök är fantastisk, vilken klass på denna roman, jag blir helt förbluffad. En svensk kvinna, lätt och oskuldsfull, anländer till Nederländska Ostindien för att gifta sig. Det är trettiotal och sockerplantage och infödingar och vita klänningar. Marguerite Duras barndomsvärld är tydlig, även om den låg lite längre nordost, i Indokina. Kolonialismen gav möjligheter för västerlänningar, men stympade också de människor som reste ut för att söka lyckan. I intensiv, tät prosa berättas den sorgliga historien om den lilla familjen som faller sönder i bit efter bit. Kvar blir en svart anteckningsbok som blir utgångspunkt för denna historia. (Norstedts)
  • Trädgårdsfesten och andra noveller av Katherine Mansfield kommer att ge mig långvarig lycka. Efter att ha flyttat mina föräldrars stora boksamling leker jag mer och mer med tanken på att göra mig av med all ballast i bokhyllorna och bara spara det mest värdefulla. Vad skulle det då vara? Tja, absolut dessa damer: Marguerite Duras, Virginia Woolf och Katherine Mansfield. Dem kan man läsa om och om igen och ta med sig till den där öde ön. Inledningsnovellen i Trädgårdsfestenslår knockout på mig, så modig Mansfield var! Lars-Håkan Svensson har översatt och ger också en introduktion till författaren, som var modernist, avundad av Virginia Woolf och som ofta längtade söderut, mot värmen. (Ellerströms)Sanna Töringe är kulturjournalist. Hon tipsar om böcker i publikt.

 

  

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA