Medici, trulli och Modiano

KULTUR: BÖCKER2014-11-18
De ligger i stora travar på mitt nattduksbord, invaderar mina drömmar, hotar att välta och väcka mig ur sömnen. Det är höst nu och dags för sakprosa, facklitteratur.
Av:  Sanna Töringe

Medici av Göran Hägg är en både elegant och lite förutsägbar historia om den berömda släkten, som verkade i Florens från 1400-talet till 1700-talet. Släkten var stenrik och styrde stora delar av det som i dag är Italien. Vi möter dem ständigt, framför allt i museernas konstskatter. Som mecenater till renässan­sens stora konstnärer avbildades medicierna ofta. Men familjen har också en blodig historia. Mordet i katedralen följs av mordet i sängkammaren. Jag som alltid önskar få veta mer om kvinnorna, letar utan framgång efter den inflytelserika Katarina av Medici, men hon får inte mer än en rad här och en rad där. Än en gång är det männens historia som har skrivits. (Norstedts)

Husmoderns död och andra texter av Sara Danius är ett rikt urval roliga essäer som rör sig fritt mellan högt och lågt, precis som bra essäer helst ska. Här finns många namn på både författare och filosofer som jag inte känner till, men min aptit retas och jag vill gärna gå vidare och få veta mer om dem alla. Man kan ibland tänka att Danius skrivit sina roliga texter påtänd av något, men inser att det är så hon fungerar, i den fria associationens svall. Hon sitter i Svenska Akademien och det är jag glad för. Jag skulle gärna haft med henne på en öde ö, eller åtminstone haft henne som bordssällskap – så rolig, kvick och kunnig är hon, att man nästan själv känner sig intelligent. (Albert Bonniers förlag)

Byggandet vid Medelhavet av Barbro Santillo Frizell kastar jag mig över, främst för att få veta mer om de märkliga byggnaderna trulli, som bara finns i Apulien i södra Italien. Det är toppiga stenhus som i dag ses som en stor sevärdhet. Vi får veta ganska väl hur dessa trulli är uppbyggda och en del om deras historia, men det stora mysteriet, gåtan varför denna typ av byggnader enbart finns just här, förblir obesvarad. Historiker kan fortfarande bara spekulera över hur länge denna speciella byggnadsform har funnits, kanske ända sedan förhistorisk tid. (Carlsson bokförlag)

Dora Bruder av Patrick Modiano är en 118 sidor lång historia för den som är mer sugen på en roman än facklitteratur. Den är till synes enkel och opretentiös, som en grå vardagskappa. Men magin finns, inte så mycket i själva berättelsen, som har omtalats så många gånger förr, utan i författarens blick på det han berättar, i glappet mellan då och nu. Jag jublade över Modianos nobelpris. Lilla smycket har jag skrivit om tidigare, den finns ännu starkt i mitt medvetande. Det kommer Dora Bruder också att göra. (Elisabeth Grate bokförlag, översättning Madeleine Gustafsson)

  

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.