Anna Kinberg Batra utreds av åklagare

LÄNSSTYRELSERNA2024-04-11

De omdiskuterade anställningar som beslutats av landshövding Anna Kinberg Batra kommer att granskas av åklagare på riksenheten mot korruption. En privatperson har anmält landshövdingen till åklagaren, rapporterar TT.

Som Publikt tidigare rapporterat har Anna Kinberg Batra i två fall rekryterat personer ur sin bekantskapskrets till anställningar på Länsstyrelsen i Stockholms län. Tjänsterna har inte annonserats ut på vanligt sätt innan beslut om anställning fattats.

I det ena fallet annonserades tjänsten som planeringschef enbart ut genom att sätta upp en lapp på anslagstavlan i länsstyrelsens reception. Landshövdingen beslutade att anställa sin nära vän Anna Borgs på jobbet, med 88 000 kronor i månadslön. Facket fick ingen förhandsinformation om rekryteringen.

I det andra fallet fick ledarskapskonsulten Gunnar Ekman en tidsbegränsad anställning som organisationsutvecklare. Anställningen är på deltid 60 procent i fyra månader, med en heltidslön på 90 000 kronor i månaden.

Enligt TT kommer nu åklagaren Thomas Forsberg vid riksenheten mot korruption att titta närmare på förfarandet, sedan en privatperson anmält Anna Kinberg Batra.

”Jag ska titta på de uppgifterna som kommit in och se vad det föranleder. Det kan tänkas att det kommer att medföra vissa utredningsåtgärder, men ingenting som jag kan gå ut med just nu”, kommenterar Thomas Forsberg den inkomna anmälan till TT.

Också Justitieombudsmannen, JO, kommer att granska det inträffade, sedan myndigheten fått in flera anmälningar mot landshövdingen för de uppmärksammade rekryteringarna.

”Vi tittar på alla anmälningar som kommer in och utreder om det begåtts något fel, säger Johanna Cervin Ellqvist, rättssakkunning vid JO, till Aftonbladet.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA