Anställd utreds för koppling till gängkriminella

TRAFIKVERKET2024-02-23

En man som jobbar på Trafikverket misstänks ha kopplingar till kriminella gäng, rapporterar Sveriges Radios kanal P4 Dalarna. Mannen har stängts av från sitt arbete och har i dag inte tillgång till myndighetens lokaler eller system, enligt Trafikverkets presschef Bengt Olsson.

Det var strax före jul som Trafikverket tog emot en anmälan gällande en anställd via myndighetens funktion för visselblåsningar. Enligt Sveriges Radios kanal P4 Dalarna har anmälaren uppgett att den anställde ska ha haft nära samröre med gängkriminella under flera år. Mannen ska själv vara misstänkt för flera brott.

Trafikverkets presschef Bengt Olsson bekräftar att en anmälan mot den anställde har inkommit till myndigheten, men han vill inte kommentera vilken typ av brottslighet som mannen ska vara misstänkt för eller om han har kopplingar till organiserad kriminalitet.

Mannen är avstängd från sitt arbete under tiden som myndigheten utreder uppgifterna.

– Vi ser allvarligt på visslingen och tar den på största allvar. Personen har inte fått andra arbetsuppgifter. Han kommer inte in på kontoret och har inte tillgång till de arbetsverktyg som han har i vanliga fall, säger Bengt Olsson.

I den interna utredning som pågår ska Trafikverket undersöka om mannen på något sätt gynnat kriminella i sin tjänsteutövning.

– Det är en sak som vi just nu tittar på, men eftersom det pågår en utredning som omfattas av sekretess kan jag inte uttala mig mer om det i dagsläget, säger Bengt Olsson.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Trafikverket
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA