Bild: Creative Commons

Arriva försökte få huvudskyddsombud att lämna

SPÅRTRAFIKEN2021-01-08
Huvudskyddsombudet Ola Brunnström på Pågatågen erbjöds två årslöner för att lämna sin tjänst. Han tackade nej och riskerade därmed uppsägning, men i veckan blev det klart att han får behålla jobbet, skriver Sekotidningen.

Konflikterna mellan facken på Pågatågen och arbetsgivaren Arriva har eskalerat under hösten. Detta efter att arbetsgivaren försökte få de anställda att gå ned i arbetstid och samtidigt byta till ett mindre förmånligt kollektivavtal, något Publikt tidigare rapporterat om.

I förra veckan tog konflikten en ny vändning när Sekotidningen rapporterade att Ola Brunnström, som är huvudskyddsombud och förhandlingsansvarig i Sekos klubb på Pågatågen, erbjudits 24 månadslöner för att frivilligt lämna företaget.

Bakgrunden ska enligt tidningen vara ett mejl till medlemmarna om det lokala avtalet som Ola Brunnström avslutade med meningen: ”Va inte rädd för cheferna, de ska vara rädda för oss”.

Ola Brunnström tackade nej till arbetsgivarens erbjudande och riskerade uppsägning. Arbetsgivaren ska enligt honom senare upprepat erbjudandet på ett ytterligare möte.

Efter att Ola Brunnström återigen tackat nej valde Arriva att inte gå vidare i ärendet, skriver Sekotidningen. I samband med mötet samlades ett par hundra personer utanför Arrivas kontor för att stötta huvudskyddsombudet.

Arrivas kommunikationschef Christer Ekelund säger i en kommentar till Sekotidningen att ärendet inte hade något med Ola Brunnströms fackliga uppdrag att göra.

”Det var ett vanligt personalärende som inte hade något att göra med att personen har fackliga uppdrag. Nu är det avslutat”, säger Christer Ekelund till tidningen.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Spårtrafiken
Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.