Avtal klart om flexpension

AVTAL2016-12-20
Parterna inom den privata tjänstesektorn har kommit överens i den segslitna frågan om flexpension. Men ännu har avtalet inte godkänts av alla beslutsfattande organ, och det hålls därför hemligt till vidare.

Frågan om flexibel pension var uppe på bordet i våras, då Unionen och Sveriges ingenjörer var beredda att gå ut i strejk mot Almega för att få flexpension på hela den privata sidan – sådana avtal finns med alla arbetsgivarorganisationer utom Almega. Men stridsåtgärderna hindrades av Arbetsdomstolen.

Nu har dock parterna kommit överens om en paketlösning där även anställningsformer, förhandlingsordning, beredskap och riktlinjer för omställning ingår.

”Arbetet med en paketlösning för flexpension på Almegas avtalsområden har i och med detta tagit ett viktigt steg på vägen, men ingenting är klart förrän helheten är klar”, kommenterar Unionens ordförande Martin Linder på förbundets hemsida.

Fortfarande återstår för parternas förhandlingsdelegationer och styrelser att ta ställning till förhandlingslösningen. Därför kommer innehållet inte att offentliggöras förrän i slutet av januari. Det kommer också att ske vissa branschanpassningar av det centrala avtalet.

Ambitionen är att frågan om flexpension ska vara i hamn när 2017 års avtalsrörelse startar.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Avtalsrörelse
Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.