Unionen varslar om strejk mot Almega

AVTAL2016-04-06

Unionen och Sveriges Ingenjörer varslar om strejk för rätt till flexibel pension för medlemmarna på Almegaområdet. Närmare 9 000 medlemmar tas ut i strejk 18 april om parterna inte når ett avtal innan dess. Strejken omfattar bland annat IT-företag och Sveriges Television.

Stridsfrågorna gäller avsättningar till tjänstepension och bättre möjligheter att gå ned i arbetstid under de sista åren före pension. Fackförbundet Unionen har avsättningar till flexpension på alla andra avtalsområden inom Svenskt Näringsliv, och Unionens ordförande Martin Linder skriver i ett pressmeddelande att det är en rättvisefråga. I det nya avtalet inom industrin gjordes ytterligare avsättningar till flexpension.

Flexibel pension är mycket viktig i dagens arbetsliv, understryker Camilla Frankelius, ordförande i Sveriges ingenjörer, i ett pressmeddelande.

”Den bidrar i hög grad till ett hållbart arbetsliv då vi behöver jobba allt längre upp i åldrarna.”

Almegas vd Anna-Karin Hatt argumenterar i ett pressmeddelande för det förslag som arbetsgivarsidan fört fram i förhandlingarna. Almega anser att den enskilde medarbetaren ska få bestämma om en avsättning ska gå till pension eller högre lön. Den som då väljer ett lönepåslag i stället för en pensionsavsättning får ut högre sjukpenning, föräldrapenning och avsättning till den allmänna pensionen.

”Fackens linje är att alla medarbetare ska tvingas göra en sådan avsättning utan att ta någon som helst hänsyn till den enskildes privatekonomi”, skriver Anna-Karin Hatt.

Strejkvarslet omfattar bland annat flera IT- och telekomföretag, Securitas och Sveriges Television. Inom Sveriges Television undantas nyhetssändningarna i Rapport och Aktuellt, Barnkanalen, text-tv samt nyheter på minoritetsspråk. På telekomområdet undantas driften av tunnelbana, spårvagnar och järnvägar i Stockholm och Göteborg.

Strejkvarslet

  • Unionen har drygt 105 000 medlemmar på Almegas avtalsområden. 7 200 medlemmar omfattas av varslet.
  • Sveriges Ingenjörer har 25 000 medlemmar inom området och har varslat om strejk för närmare 1 500 medlemmar.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA