Besparingar drabbar civilanställda

POLISEN2013-11-06
Polisen i Stockholms län ska spara 45 miljoner kronor och har infört anställningsstopp för civilanställda. Kravet på att polismyndigheterna måste få ekonomin i balans gör att tonen skärpts i hela landet, säger STs Christina Staffansdotter.
Av:  Elin Ekselius,  Therese Säfström

Alla polismyndigheter måste uppnå en ekonomi i balans till 1 januari 2015 när den nya Polismyndigheten ska vara bildad.

Flera län ligger kraftigt back i ekonomin, säger Christina Staffansdotter, andra vice ordförande för ST inom polisväsendet.

– Nu har arbetsgivaren skärpt tonen över hela landet, förklarar hon.

Polisen i Stockholms län har precis fattat beslut om att spara 45 miljoner kronor i omedelbara åtgärder. Civi­la tjänster ska inte återbesättas, färre semestervikarier kommer att tas in och kostnaderna för övertid ska minska.

– Det ger konsekvenser med så här stora besparingar, det går inte att komma undan, säger Ulf Johansson, biträdande länspolismästare i Stockholms län.

Han säger att civilanställda kan behöva bli mer flexibla i arbetsuppgifterna, och att myndigheten kommer att ta in fler poliser som får göra arbetsuppgifter som tidigare utförts av civil­anställda. I praktiken gäller anställningsstopp, men med undantag för särskilda behov.

Enligt ett politiskt beslut ska antalet poliser vara konstant. Enligt Christina Staffansdotter består cirka 80 procent av budgeten av personalkostnader.

– Man kan lätt räkna ut att det är vi civilanställda som drabbas när man ska spara, säger hon. 

Enligt ett politiskt beslut ska antalet poliser vara konstant. »Man kan lätt räkna ut att det är vi civilanställda som drabbas när man ska spara«, säger STs Christina Staffansdotter.
Bild: Jerker Andersson
Enligt ett politiskt beslut ska antalet poliser vara konstant. »Man kan lätt räkna ut att det är vi civilanställda som drabbas när man ska spara«, säger STs Christina Staffansdotter.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Polisen
Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.