Mer pengar krävs till ny Polismyndighet

POLISEN2014-03-05
Om Polisen inte tillförs pengar finns en risk för att ombildningen till den nya Polismyndigheten påverkas negativt. Det skriver Genomförandekommittén för nya Polismyndigheten i sitt budgetunderlag för 2015-2017.

För 2015 vill Genomförandekommittén för nya Polismyndigheten ha ett extra tillskott till Polisen om 900 miljoner kronor. För de nästkommande åren begär kommittén 992 miljoner respektive drygt 1 miljard kronor. 

Samtidigt har regeringen aviserat besparingar inom Polisen om 90 miljoner kronor per år från 2016 och framåt.

Publikt har också tidigare skrivit om att Polisens dåliga ekonomi har medfört att civila tjänster inte återbesätts, vilket har lett till att poliser får göra civilanställdas jobb.

Senast i dag skrev även Dagens Nyheter om att besparingar inom polisrytteriet medfört att poliser får utföra civilanställda hästskötares jobb eftersom dessa tjänster inte återbesätts.

Genomförandekommittén för nya Polismyndigheten är dock särskilt bekymrad över situationen på Polisens kontaktcenter, PKC, där det är hög arbetsbelastning och långa svarstider. Dimensioneringen av resurser utifrån uppdrag och volym motsvarar inte dagens inflöde och belastning, skriver man.

PKC hanterar 2,5 miljoner samtal och upprättar omkring  800 000 anmälningar per år, vilket är ungefär 60 procent av det totala antalet anmälningar. Därutöver registreras drygt 80 000 tips och underrättelseuppdrag.

Det är ofta PKC som är medborgarnas första kontakt med Polisen. Att kapaciteten är begränsad leder till långa väntetider, vilket gör medborgarna mindre nöjda med verksamheten, skriver kommittén i budgetunderlaget.

Man är också orolig för att besparingar och samtidig omorganisation kommer att påverka utredningsverksamheten negativt och att det kommer att leda till att färre brottslingar lagförs.

”Om inte resurstillskott beslutas finns en risk att ombildningen till en polismyndighet påverkas negativt genom att stora besparingar behöver genomföras”, skriver Genomförandekommittén för nya Polismyndigheten.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Polisen Ekonomi
Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.