Anders Borg vill spara på myndigheter

STATSFÖRVALTNING2014-02-20

Myndigheterna ska spara 1,1 miljarder kronor per år från 2016, föreslår regeringen. ”Det är bedrövligt och kommer att få konsekvenser både för medborgare och anställda”, säger STs förbundsordförande Britta Lejon.

− Det är tråkigt att våra nationella politiker, både regering och opposition, inte vårdar de statliga myndigheterna mer. I stället använder man dem som slagpåse i den politiska debatten i en slags tävling om vem som kan spara mest, säger Britta Lejon.

I dag presenterade regeringen vilka besparingar som kommer att finnas med i vårpropositionen för att skapa reformutrymme framöver. Totalt handlar det om 9 miljarder kronor per år 2015-2018.

När myndigheternas anslag räknas upp finns ett produktivitetsavdrag som gör att de inte fullt ut kompenseras för pris- och löneökningar.

Nu vill regeringen skära ned ytterligare i den statliga verksamheten och minska den årliga ökningen av anslagen. Minskningen ska fördelas proportionerligt på myndigheterna. Anslagsuppräkningen blir 25 procent lägre än i dag. Regeringen räknar med att besparingen blir 0,3 miljarder kronor 2015 och därefter 1,1 miljarder kronor årligen. 

− De verkar inte förstå hur viktigt det är med till exempel Polisen och Försäkringskassan för ett välfungerande Sverige, säger Britta Lejon.

För Polisens del innebär besparingen att myndigheten förlorar 89 miljoner kronor per år från 2016. Inför bildandet av den nya polismyndigheten 2015 ställs krav på att budgeten ska vara i balans.

− Polisen har redan ont om resurser. Myndigheterna har redan gjort sig av med många visstidsanställda och poliser gör i dag civilanställdas jobb. Det här kommer få konsekvenser både för medborgare och anställda, säger Britta Lejon.

Utöver nedskärningar på myndigheterna vill regeringen också sänka bidragsdelen i studiemedlet med 300 kronor, slopa avdraget för privat pensionssparande, höja fordonsskatten och skatten på alkohol och tobak.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA