Poliser tar civilanställdas plats

POLISEN2014-01-24

Civilanställda vikarier vid Polisen i Malmö kan mista jobbet. Just nu planerar myndigheten för att poliser ska ersätta dem bland annat vid transporter och som arrestvakter. Orsaken är besparingar.

I oktober förra året stod det stod det klart att Polisen i Skåne måste spara mellan 70 och 90 miljoner kronor, enligt ett sparbeting från Rikspolisstyrelsen. Samtidigt ska Skånepolisen ta emot fler polisaspiranter eftersom det finns ett politiskt beslut om att öka antalet poliser.

Merima Lulic, ordförande för ST inom Polisen i Malmö stad, berättar att det lett till planer på att sätta in poliser på civilanställdas uppgifter. Då det har varit på gång en tid har de civilanställdas vikariat inte förlängts längre än till och med mars.

I flera medier anges att sexton personer i arresten skulle vara berörda. Det tror hon är lite högt räknat, men totalt sett kan det handla om det eller fler.

− De civilanställda som berörs kan jobba både inom transport, i arresten, kontaktcenter, ledningscentral eller reception, säger hon.

Även poliserna är kritiska. Polisen Johannes Dontsios säger till SVT att många av hans kolleger är missnöjda:

”.. de har gått en polisutbildning i två år och ett halvår ute som aspiranter. De vill ut och jobba som poliser, men så ska de in och jobba i arresten. Det är inget fel på det jobbet, det är ett jättebra jobb, men kanske inte om man är utbildad polis”.

Merima Lulic håller med. Det här blir inte rätt personer på rätt plats, säger hon.

− Samtidigt är det frustrerande att man i den här situationen föreslår att 35 polisaspiranter ska bli befordrade till inspektörer. Det kommer att kosta omkring 4 000 kronor per person och månad.

ST har därför tillsammans med Saco-S lämnat in en begäran om förhandling om att dessa tillsättningar ska avbrytas.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA