”Brist på öppenhet och dialog”

ARBETSMILJÖVERKET2003-12-15

Personalen på den myndighet som ska kontrollera andras arbetsmiljö har själva problem med stress, sjuknärvaro och tystnad på arbetsplatsen.

Stress och trötthet/överbelastning är de klart vanligaste hälsobesvären bland de anställda på Arbetsmiljöverket (tidigare Arbetarskyddsstyrelsen och Yrkesinspektionen). Det visar resultaten av den stressundersökning som verket gjorde i slutet av förra året.

Av dem som svarat på enkäten var 8 procent sjukskrivna, och de vanligaste diagnoserna var stress, trötthet, depression/ångest och utbrändhet. En förklaring som ges är att verket de senaste åren tvingats till stora besparingar, och att bemanningen har tunnats ut.
De sjukskrivna är överlag mer negativa än de arbetande till arbetsförhållandena på verket.
Gemensamt för sjukskrivna och arbetande är ett missnöje med ledningen. Den kritiska inställningen tilltar med avståndet – missnöjet är störst med cheferna högst upp i organisationen. Bland dem som arbetar är 61 procent otillfredsställda med ledarskapet på verksledningsnivå.

Även i fråga om öppenheten i organisationen är svaren samstämmiga. Bara en minoritet, 39 personer, uppger att de är nöjda med öppenheten.
”Brist på öppenhet och dialog är sannolikt en viktig anledning till att en betydande andel av personalen känner stress som de relaterar till arbetssituationen”, sägs det i analysen av resultaten.
Göran Arebro, avdelningsordförande på Arbetsmiljöverket, är förvånad över hur arbetsklimatet uppfattas.
– Jag har aldrig upplevt att någon blivit straffad för frispråkighet, och jag har inte heller fått några signaler från medlemmarna om att det skulle vara på det viset, säger han.
– Öppenheten kräver också att man själv försöker kolla upp vad som händer, säger Göran Arebro.

Ledningen för Arbetsmiljöverket säger sig dock ta mycket allvarligt på de anställdas upplevelse av att det är lågt i tak.
– Detta är det område som oroar mig mest och som vi måste jobba stenhårt med, säger överdirektör och ställföreträdande generaldirektör Bertil Remaeus. Ingen organisation kan överleva om halva personalen upplever att man inte kan säga vad man tycker.

Fakta

Arbetsmiljöverkets stressundersökning genomfördes i november 2000. Enkäten skickades till samtliga 729 anställda, varav 591 svarade (81 procent).

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Löner
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA