Brister hos trafikmyndigheter

TRANSPORTER2015-06-15
Statskontoret konstaterar i en genomlysning av Transportstyrelsen och Trafikverket att båda myndigheterna har brister att arbeta med, även om utvecklingen i huvudsak går åt rätt håll.

Transportstyrelsen har fått kritik från transportbranschen om att den detaljstyr och överreglerar branschen. Enligt Statskontorets granskning har Transportstyrelsen medvetet arbetat med regelförenklingar och ökad likformighet mellan trafikslagen i sin myndighetsutövning. Men ledningen har inte lyckats styra verksamheten så att den överensstämmer med den egna strategin och målen.

Enligt Statskontorets utredning finns det också brister i hur Transportstyrelsen utövat sin tillsyn på järnvägsområdet och tillsynen över Trafikverket.

”En väl fungerande och oberoende tillsyn är grundläggande för att upprätthålla säkerheten på transportområdet. Det är också viktigt för att Transportstyrelsens trovärdighet som reglerare inte ska ifrågasättas”, skriver utredarna i sin sammanfattning.

Statskontoret vill att Transportstyrelsen får tuffare verktyg i sitt arbete mot brister i transportbranschen. De sanktionsmöjligheter som finns i Transportstyrelens tillsyn över Trafikverket och andra statliga myndigheter kan i enskilda situationer vara för trubbiga. Risken är att sanktioner inte kan utfärdas fullt ut, skriver Statskontoret, och föreslår att Transportstyrelsen ska få i uppdrag att analysera dagens sanktioner.

Statskontorets samlade bild är att roll- och ansvarsfördelningen mellan myndigheterna på transportområdet i huvudsak är tydlig efter organisationsförändringarna för några år sedan. Myndigheternas storlek innebär dock utmaningar. Framför allt gäller detta Trafikverket som både ska vara regionalt förankrad och centralt samordnad. Det har enligt Statskontoret lett till vissa samordningsproblem.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.