Brister hos trafikmyndigheter

TRANSPORTER2015-06-15

Statskontoret konstaterar i en genomlysning av Transportstyrelsen och Trafikverket att båda myndigheterna har brister att arbeta med, även om utvecklingen i huvudsak går åt rätt håll.

Transportstyrelsen har fått kritik från transportbranschen om att den detaljstyr och överreglerar branschen. Enligt Statskontorets granskning har Transportstyrelsen medvetet arbetat med regelförenklingar och ökad likformighet mellan trafikslagen i sin myndighetsutövning. Men ledningen har inte lyckats styra verksamheten så att den överensstämmer med den egna strategin och målen.

Enligt Statskontorets utredning finns det också brister i hur Transportstyrelsen utövat sin tillsyn på järnvägsområdet och tillsynen över Trafikverket.

”En väl fungerande och oberoende tillsyn är grundläggande för att upprätthålla säkerheten på transportområdet. Det är också viktigt för att Transportstyrelsens trovärdighet som reglerare inte ska ifrågasättas”, skriver utredarna i sin sammanfattning.

Statskontoret vill att Transportstyrelsen får tuffare verktyg i sitt arbete mot brister i transportbranschen. De sanktionsmöjligheter som finns i Transportstyrelens tillsyn över Trafikverket och andra statliga myndigheter kan i enskilda situationer vara för trubbiga. Risken är att sanktioner inte kan utfärdas fullt ut, skriver Statskontoret, och föreslår att Transportstyrelsen ska få i uppdrag att analysera dagens sanktioner.

Statskontorets samlade bild är att roll- och ansvarsfördelningen mellan myndigheterna på transportområdet i huvudsak är tydlig efter organisationsförändringarna för några år sedan. Myndigheternas storlek innebär dock utmaningar. Framför allt gäller detta Trafikverket som både ska vara regionalt förankrad och centralt samordnad. Det har enligt Statskontoret lett till vissa samordningsproblem.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA