De som stannade kostade 50 miljoner

OMLOKALISERINGEN2009-02-04

Regeringens beslut 2005 att omlokalisera 2 200 statliga jobb från Stockholm kostade 50 miljoner kronor för statliga Trygghetsstiftelsen och omställningsmyndigheten Komom.

ST Press redovisade i förra numret att myndigheternas kostnader för att flytta arbetstillfällen till Östersund, Arvidsjaur, Karlstad, Kristinehamn och Gotland kostade de berörda myndigheterna minst 650 miljoner kronor.

Arbetet med att hjälpa dem som inte följde med i flytten kostade i storleksordningen 35 miljoner kronor för Trygghetsstiftelsen och 15 miljoner kronor för den särskilt inrättade omställningsmyndigheten Komom.

– Ungefär 600 personer kom till Trygghetsstiftelsen, berättar vd Dan Myrberg.

Goda förutsättningar hjälpa

Stiftelsen vill inte särredovisa kostnader för den här gruppen, men räknar med att varje person som får ta del av stiftelsens insatser kostar i genomsnitt 60 000 kronor.

Enligt Dan Myrberg var förutsättningarna för att hjälpa dem som förlorade sina arbeten i samband med omlokaliseringen relativt goda, bland annat eftersom det var gott om tid från beslutet togs till dess att uppsägningarna blev verklighet:

Av de 600 som kom i kontakt med stiftelsen gick 186 personer in i omställningsmyndigheten Komoms verksamhet. Myndighetens uppgift var att hjälpa de som inte själva hittade nya anställningar att söka jobb.

– Vi hade räknat med att ungefär 450 personer skulle komma till oss, säger Komoms chef Gert Persson.

83 procent var kvinnor

Att de blev betydligt färre förklarar han med att det dels rådde en mycket god arbetsmarknad i Stockholm vid den här tiden, dels att många valde någon pensionslösning. Av de 186 som utnyttjade Komoms hjälp var 83 procent kvinnor:

– Kvinnor är överrepresenterade på lägre befattningar på de statliga myndigheterna. Dessutom tror jag att kvinnor i allmänhet är mer benägna att söka stöd och hjälp, medan män i högre grad försöker klara sig själva, säger Gert Persson.

De flesta som sökte hjälp hos Komom kom från Riksantikvarieämbetet, Konsumentverket och Arbetslivsinstitutet.

Någon exakt siffra över hur många som blev öppet arbetslösa till följd av omlokaliseringen kan Gert Persson inte ge förrän slutrapporten till regeringen är färdig 28 februari.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA