Fler anbud i offentliga upphandlingar

UPPHANDLING2019-12-13
Antalet anbudsgivare per offentlig upphandling ökar för första gången sedan 2012, och andelen överklagade upphandlingar minskar för fjärde året i rad. Det visar statistik från Upphandlingsmyndigheten.

De upphandlingspliktiga inköpen i Sverige var år 2017 värda 706 miljarder kronor. Det motsvarar en sjättedel av BNP. Det visar årets rapport om offentlig upphandling från Upphandlingsmyndigheten och Konkurrensverket.

”Den offentliga affären handlar i grunden om att skapa största möjliga nytta för medborgarna. Genom att arbeta strategiskt med upphandlingar kan det offentliga bidra till en hållbar samhällsutveckling”, kommenterar Inger Ek, generaldirektör för Upphandlingsmyndigheten, rapporten i ett pressmeddelande.

Varje år annonserar den offentliga sektorn ut cirka 18 500 offentliga upphandlingar. På senare år har antalet anbudsgivare per upphandling minskat, men trenden vände 2018. Då ökade antalet anbudsgivare per upphandling från 4,1 till 4,3. Samtidigt minskade andelen upphandlingar med bara en anbudsgivare från 19 till 18 procent.

En tydlig trend i rapporten är att andelen upphandlingar som överklagas fortsätter att minska. Trenden är fortsatt sjunkande från 8,1 procent år 2014 till 6,1 procent år 2018.

”Det är förstås en positiv utveckling att antalet överprövningar minskar. En förklaring till detta kan vara att det offentliga har blivit bättre på att göra korrekta upphandlingar. Samtidigt är det viktigt för rättssäkerheten och utvecklingen av den offentliga upphandlingen att det finns en möjlighet att överpröva upphandlingar så att ramarna blir tydligare”, konstaterar Konkurrensverkets generaldirektör Rikard Jermsten i pressmeddelandet.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

RELATERADE ARTIKLAR

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.