Fler brott i arbetslivet

BROTTSLIGHET2021-02-05

Arbetslivskriminaliteten fortsätter växa i Sverige. Det framgår av en gemensam lägesrapport från åtta myndigheter. Många brott hänger samman med brister i arbetsmiljön och utnyttjande av människor.

Åtta myndigheter arbetar i samverkan för att öka trycket mot de aktörer som fuskar och begår brott i arbetslivet. Enligt en ny rapport skaffar sig oseriösa företag fördelar genom att runda eller helt strunta i gällande regler för att få bidrag de inte har rätt till och missbruka statliga stöd.

”En del har dålig koll på vilka regler som gäller, medan andra agerar medvetet kriminellt. Ofta bryter dessa företag mot flera regler samtidigt. Våra kontroller visar bland annat hur brott mot skatte- och bidragsregler hänger nära samman med brister i arbetsmiljön och utnyttjande av människor”, konstaterar Pia Bergman, expert på ekonomisk brottslighet vid Skatteverket, i ett pressmeddelande.

Sedan samarbetet inleddes 2018 har myndigheterna gjort över 4 000 oanmälda gemensamma kontroller. Hälften av de kontrollerade företagen har fått krav på att åtgärda brister och mer än vart tionde företag har fått förbud och tillfälligt tvingats stänga hela eller delar av sin verksamhet. Vid kontrollerna har myndigheterna bland annat hittat allvarliga arbetsmiljöbrister, svart arbetskraft, boenden på arbetsplatser, misstänkt människohandel och skatte- och bidragsbrott. Enligt rapporten riskerar problemen med arbetslivskriminalitet att öka under pandemin eftersom oseriösa företag hela tiden försöker hitta nya sätt att snedvrida konkurrensen på arbetsmarknaden.

På grund av pandemin har det gjorts färre arbetsplatskontroller. Antalet kontroller minskade med 30 procent under 2020. Kontroll- och sanktionsavgifterna uppgick ändå till sju miljoner kronor under 2020, att jämföra med drygt tio miljoner kronor under 2019.

”Med oanmälda kontrollinsatser kan vi störa de oseriösa företag som väljer att inte spela efter spelets regler, men vi myndigheter klarar inte ensamma att stoppa arbetslivskriminaliteten. Fler i samhället behöver bidra för ett schysst arbetsliv och en sund konkurrens”, understryker Arne Alfredsson, vid avdelningen för myndighetsgemensam kontroll på Arbetsmiljöverket, i pressmeddelandet.

Myndighetsgemensamt uppdrag

Regeringen uppdrog 2018 åt åtta myndigheter att tillsammans utveckla ändamålsenliga och effektiva metoder för myndighetsgemensamma kontroller för att motverka fusk, regelöverträdelser och brottslighet i arbetslivet.

De myndigheter som deltar i myndighetssamverkan mot brott i arbetslivet är Arbetsförmedlingen, Arbetsmiljöverket, Ekobrottsmyndigheten, Försäkringskassan, Jämställdhetsmyndigheten, Migrationsverket, Polismyndigheten och Skatteverket. Arbetsmiljöverket är samordnande myndighet.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA