”Fusk inte bara i Stockholm”

EU2003-12-16

Det har sannolikt fuskats även på andra EU-kontor, tror EU-parlamentarikern Göran Färm. Orsaken är det stelbenta budgetsystemet.

– Mitt intryck är att fusket är utbrett och att det inte bara är på kommissionens Stockholmskontor som det har fuskats med anslagen, säger den socialdemokratiske EU-parlamentarikern Göran Färm.
I veckan ska parlamentet fatta beslut om budgetkontrollutskottets rapport om ansvarsfrihet för kommissionen för 1999. I rapporten riktas bland annat kritik mot hur kommissionen hanterat fusket i Stockholm.
– Utskottet anser att det är ett problem att kommissionen inte har tittat på hur vanligt fusket är och om det har förekommit på andra kontor, förklarar Göran Färm.
Rapporten riktar också kritik mot uppsägningen av fyra lokalanställda.

– Det är ohyggligt olyckligt att man sköter disciplinära frågor på ett sånt sätt att man tvingas göra sig av med fotfolket långt innan man hanterat disciplinärendet och skuldfrågan för cheferna. Det skadar förtroendet för EU och upplevs som ohyggligt orättvist, säger Göran Färm.
I förra numret beskrev vi hur Annette Matthias-Werner, som var tillförordnad chef när de lokalanställda sades upp, själv betalade ut pengar svart och slarvade med det interna regelverket.
Vi har bett kommissionens talesman Eric Mamer om en kommentar. Men han förklarar att han inte vill kommentera uppgifter som redan är publicerade.
Göran Färm säger att han inte kan avgöra om det rör sig om oegentligheter eller bara om slarv och bristande rutiner.
Han menar att den grundläggande orsaken till fusket är det stelbenta budgetsystemet.
– Att omprioritera pengar mellan olika konton är en ohyggligt krånglig procedur. Det är skälet till att man hittar på sådana här genvägar.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

EU
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA