Arbetsmiljöverkets budgetanslag höjdes med 22 procent, eller 110 miljoner kronor, mellan 2015 och 2018.
Bild: Mostphotos
Arbetsmiljöverkets budgetanslag höjdes med 22 procent, eller 110 miljoner kronor, mellan 2015 och 2018.

Höjt budgetanslag gav förbättrad tillsyn

ARBETSMILJÖVERKET2021-04-15
Efter att Arbetsmiljöverkets budgetanslag höjts under åren 2015 till 2018 har myndigheten effektiviserat sin tillsynsverksamhet. Däremot är Arbetsmiljöverket inte tillräckligt bra på att analysera sina resultat och kostnader, skriver Statskontoret i en ny rapport.

Senast som Statskontoret gick igenom Arbetsmiljöverkets verksamhet var 2014, då man kom fram till att den interna styrningen och tillsynsverksamheten kunde förbättras i flera avseenden.

Året efter höjde regeringen Arbetsmiljöverkets budgetanslag med 22 procent, eller omkring 110 miljoner kronor, under perioden 2015 till 2018. Och extrapengarna har fått en viss effekt, skriver Statskontoret i den uppföljande granskningsrapport som myndigheten har fått i uppdrag av regeringen att utföra. 

Arbetsmiljöverket har bland annat organiserat om sin inspektionsverksamhet, och har genom det åstadkommit förutsättningar för att kunna bedriva tillsyn på ett mer effektivt och enhetligt sätt, skriver Statskontoret i sin rapport.

Myndigheten har numera också en mer planerad myndighetsövergripande styrning, riktad mot utveckling, konstaterar Statskontoret. Myndighetens samverkan med arbetsmarknadens parter har också blivit bättre, menar man.

Något som Arbetsmiljöverket ännu inte har lyckats med är att förbättra hur man analyserar sina resultat och kostnader. Det finns också mer att önska när det gäller hur myndigheten redovisar sina resultat och kostnader, skriver Statskontoret.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.