»Jag tror vi skulle göra jobbet bättre«

ARBETSFÖRMEDLINGEN2011-06-14
Merja Jönsson Norvanto, arbetsförmedlare i Falkenberg, har dagligen kontakt med externa jobbcoacher. Hon är tveksam till att pengarna går till privata aktörer.

Merja Jönsson Norvanto anser att de resurser som gått till externa jobbcoacher i stället borde satsats på anställda arbetsförmedlare.

– Se till att vi får de där resurserna i stället, för jag tror att vi gör jobbet bättre.

Varför?

– Jo, därför att vi har kunskap om hela arbetsmarknaden och hur den kommer att se ut framöver. Vi har kompetens att handskas med människor i kris, och att föra svåra samtal.

Merja Jönsson Norvanto är inte förvånad över utvärderingen som visar att arbetssökande utan coachning lättare får jobb.

– Det hade jag gissat.

Coacherna kostar 1,7 miljarder kronor. Var det väl använda pengar?

– Nej. Det har jag svårt att tänka mig. Inget tyder på det.

Vad kunde man ha använt pengarna till i stället?

– Man kunde se till att vi fick resurserna så att vi kan jobba med det som är vårt uppdrag, att vara arbetsförmedlare. I dag är arbetet alltför splittrat och okoncentrerat. Myndigheten tar på sig en stor del av samhälls­ansvaret.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Arbetsmarknad
Inlagt av Roger (ej verifierad) tors, 06/16/2011 - 13:00
Tyvärr håller jag inte med hela vägen. Egna erfarenheter är att intresset från af att "lösa" individens problem är byggt på en stelhet som kan få en att gå i taket, dvs jag saknar entreprenörstänket hos förmedlare. Sen när det gäller externa jobbcoacher så är ju uppföljning och kontroll av dessa obefintlig. Ställ krav på återkoppling veckovis, på åtgärder och resultat från resp extern aktör, få lite fart under sulorna, men det ska väl utredas i flera år först, och pengarna rinner rakt ut i sjön
Inlagt av Carl (ej verifierad) tors, 06/16/2011 - 17:26
Säg detta till dom 30 tal som vi hjälpt till ett jobb, garanterat inte ens varit i närheten till jobb utan oss,

Handläggarna har ingen större vetskap om marknaden än vad vi coacher har, dom får statestik presenterad av AF ingen egen kunskap. Det finns 100,000 minst som inte kommer i jobb om dom inte får speciell hjälp, den hjälpen ger definitivt inte AF, handläggarna vet inte ens vad som har hänt sen sist, dom har för många arbetssökande per handläggare, jag kan tänke mig coacher i framtiden med mindre betalt, inga problem för oss...

Carl
Inlagt av Dengrot (ej verifierad) sön, 08/07/2011 - 12:03
Gud bevare oss för mer pengar till AF!
Påståendena från Merja-Jönsson Norvante ovan är ett hån och en grov förolämpning
De förmedlar inge jobb. På de senaste drygt tio åren som jag varit inskriven, så har jag inte blivit anvisad ett enda jobb, jag har ständigt blivit motarbetad och tillsagd att sluta söka mediajobb (som jag har utbildning för) och istället söka jobb som jag ej har erfarenhet av och som jag saknar utbildning för.
När jag fick träffa en utomstående jobbcoach, så sa han precis tvärtom: "Tänk efter vad du kan,vad du vill jobba med och vad du har utbildning till. Fokusera sen på att söka de jobben". Låter logiskt i mina öron, men jag kan ha fel ...
Arbetsförmedlingen borde döpas om till A-kassa-kontrollen. För vad de sysslar med är enbart att hota med avanmälan om man inte följer deras helt absurda regler. Ett exempel är min senaste redovisning av sökta jobb som jag skickade in via epost. Ajabaja! Så effektiv får men inte vara. Nä, jag skulle ha lagt ett par timmar på att prommenera ner till AF-kontoret och muntligen(!) redovisa sökta jobb. Så stod det i min handlingsplan, och eftersom denna "viktiga" regel inte följdes, så blev jag avanmäld från alfa-kassan.
Tilläggas ska att jag med jämna mellanrum har tillfälliga jobb som jag klarar mig på, så jag har inte uppburit någon arbetslöshetsersättning sedan 7 år tillbaka.
Ändå fortsätter handläggarna med att "hota" med avanmälan!
Lägg ner AF-eländet och låt handläggarna jobba inom sjukvården istället, där behövs det folk.
Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.