"Det vilar ett tungt ansvar på Arbetsförmedlingen"

ARBETSFÖRMEDLINGEN2013-04-08

Redan 2011 uppmärksammade Publikt att Arbetsförmedlingens kontroll av jobbcoacher var mycket begränsad. Efter en ny granskning av SVT, har ordföranden för riksdagens arbetsmarknadsutskott, Elisabeth Svantesson, M, reagerat.

I slutet av förra veckan rasade arbetsmarknadsutskottets ordförande Elisabeth Svantesson, M, efter SVTs granskning av systemet med jobbcoacher. I granskningen vittnade flera arbetssökande om oseriösa metoder och respektlös behandling.

”Det är fruktansvärt allvarligt att så många företag verkar ha utnyttjat våra gemensamma skattepengar. Helt oacceptabelt!”, sade hon till SVT.

Men att Arbetsförmedlingen inte utövar någon närmare kontroll av de jobbcoachningsföretag som myndigheten anlitar var känt redan våren 2011 när Publikt och andra medier granskade systemet. I Publikts artikel ifrågasatte såväl seriösa jobbcoachningsföretag som revisionsfirman Ernst &Young myndighetens kontroll.

I juni samma år gjorde Publikt en uppföljning och kunde rapportera att Arbetsförmedlingen mellan augusti 2009 och december 2011 skulle betala ut 1,7 miljarder kronor till externa jobbcoachföretag. ”För samma summa skulle myndigheten kunna ha ytterligare omkring 1 100 anställda under tre års tid”, skrev Publikt då.

Varför reagerar du så starkt först nu, Elisabeth Svantesson, M?

 − Nu har det gått en tid, nu borde barnsjukdomarna ha lagt sig. Men granskningar av olika slag nu på senare tid visar att det är lite för mycket av de oseriösa exemplen.

Varför har du och ditt parti inte krävt ordning och reda tidigare?

− Det har förts en dialog mellan departementet och myndigheten. Vi ska inte behöva vara så tydliga så att vi skriver in detaljer i regleringsbreven. Det ingår ju i uppdraget att följa upp och kontrollera.

Men är inte det här systemet regeringens ansvar?

− Vi politiker har alltid ett ansvar men jag tycker ändå att det vilar ett tungt ansvar på Arbetsförmedlingen att se till att deras uppföljning och kontroll fungerar.

Elisabeth Svantesson. Foto: Frida Jacobsson.
Elisabeth Svantesson. Foto: Frida Jacobsson.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Inlagt av E (ej verifierad) tis, 04/09/2013 - 00:08
När får vi en oberoende myndighet som granskar AF:s ageranden...??!
Inlagt av E (ej verifierad) ons, 04/10/2013 - 11:07
En oberonde myndighet bör tillsättas som granskar arbetsförmedlingens ageranden mot dem som söker arbete. Att byta regering kommer inte hjälpa om handläggarna fortfarande är desamma. Därför behövs oberoende granskning så att lagen följs när det gäller rättigheter. Olika förmedlare och olika arbetsförmedlingar agerar olika, och godtyckligheter, maktmissbruk, och härskartekninker är det som gäller där i dag. Inget kommer att ändras vid ett eventuellt maktskifte om inte en oberoende myndighet tar tillvara våra rättigheter.
Inlagt av Randismer (ej verifierad) mån, 04/15/2013 - 09:05
Handläggarna gör som cheferna bestämt, som gör som Generaldirektören bestämt, som gör som Arbetsmarknadsministern bestämt, som gör som Regeringen bestämt. Lägg där till en arbetsplatskultur där bara kvantitet mäts, och där alla chefer sitter och väntar på nästa direktiv, så har du soppa som heter duga!

Det är inte längre möjligt att kommentera artikeln.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA