Ledningen får förklara sig

ARBETSFÖRMEDLINGEN2013-04-10
Riksdagens arbetsmarknadsutskott kallar till sig Arbetsförmedlingens ledning efter den kritiska granskning som SVT har genomfört de senaste veckorna.

SVT har granskat de externa aktörer, jobbcoacher, som Arbetsförmedlingen anlitar för att hjälpa arbetslösa. Granskningen har visat på flera missförhållanden. Nu har arbetsmarknadsutskottet enhälligt beslutat att kalla in myndighetens ledning för en utfrågning.

”Vi vill veta hur Arbetsförmedlingen ser på sin egen kompetens att upphandla de här tjänsterna och behovet av ytterligare kontroller”, säger utskottsledamoten Christer Nylander, FP, till SVT.

Oppositionen riktar också kritik mot regeringen, som ytterst ansvarig för arbetsmarknadspolitiken:

”Det här är bild av en arbetsmarknadspolitik som helt havererat. Uppenbarligen har man ingen kontroll över om de här aktörerna leder till jobb eller inte. Och samtidigt växer arbetslösheten och rullar miljarderna ut”, säger S talesperson i arbetsmarknadsfrågor Ylva Johansson till SVT.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Inlagt av samsam (ej verifierad) ons, 04/10/2013 - 12:38
Bra att riksdagen kallar till sig ledningen så att dom får förklara varför kontrollen vart så dålig. Hoppas att man sätter dessa resurser internt på AF i stället så att arbetsförmedlingen egen kvalite på service kan förbättras. Vinstintresse kommer aldrig att ta hänsyn till den koplexitet som vårt uppdrag innebär.


Inlagt av E (ej verifierad) ons, 04/10/2013 - 19:12
Detta har pågått för länge och AF har blundat i flera år: Lönebidrag och Särskilt anställningsstöd, Nystartjobb, Plusjobb "and you name it"... allt överutnyttjas av arbetsgivarna. Fas 3 och jobbcoacherna är bara kulmen och toppen på isberget. Ingen kan inbilla mig att det tar längre tid än ca 3 veckor om man är fullt frisk, men långtidsarbetslös att komma in jobbrutinen igen vid nytt arbete. Överutnyttjandet med långa subventioneringar åt arbetsgivarna är bara förnamnet på det vi nu ser. Man har sänkt värdet på arbetet! Att forska vidare i detta kan ge stora journalistpriset för en intelligent journalist. Gräv, och gräv vidare, så får ni se...
Inlagt av E.B (ej verifierad) tors, 04/11/2013 - 18:50
Det går inte att bara skylla på ledningen! Det gjorde man under andra världskriget också...
Inlagt av E.B (ej verifierad) tors, 04/11/2013 - 18:53
Det är handläggarna som verkställer, skyll inte på ledningen. Alla är inolverade och måste ta sitt ansvar. Vi är skyldiga att säga ifrån som offentligt anställda.
Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.