Annons:

Journalistförbundet varnar för nya EU-regler

ÖPPENHET2019-02-14

Ett EU-förslag som ska skydda visselblåsare kan i stället försvåra för dem som vill varna för oegentligheter, varnar Journalistförbundets ordförande Ulrika Hyllert.

I en debattartikel i Journalisten skriver Ulrika Hyllert att ett förslag till EU-direktiv om skydd för visselblåsare i själva verket kan urholka skyddet. Om förslaget går igenom blir det obligatoriskt för visselblåsare att först rapportera lagbrott och andra oegentligheter till interna kanaler på arbetsplatsen, vilket kan leda till att det inte längre går att vända sig direkt till en myndighet eller till media.

Journalistförbundet har tillsammans med en lång rad andra andra organisationer, såsom Europeiska journalistfederationen, EFJ, den internationella organisationen för fackförbund inom offentlig sektor, PSI, och Transparency International skrivit under ett öppet brev där de varnar för förslaget. Att skydda avslöjanden som görs utanför anställningsförhållandena är hjärtat i ett verkligt skydd för visselblåsare, skriver de i sitt öppna brev.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Öppenhet EU
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA