Journalistförbundet varnar för nya EU-regler

ÖPPENHET2019-02-14
Ett EU-förslag som ska skydda visselblåsare kan i stället försvåra för dem som vill varna för oegentligheter, varnar Journalistförbundets ordförande Ulrika Hyllert.

I en debattartikel i Journalisten skriver Ulrika Hyllert att ett förslag till EU-direktiv om skydd för visselblåsare i själva verket kan urholka skyddet. Om förslaget går igenom blir det obligatoriskt för visselblåsare att först rapportera lagbrott och andra oegentligheter till interna kanaler på arbetsplatsen, vilket kan leda till att det inte längre går att vända sig direkt till en myndighet eller till media.

Journalistförbundet har tillsammans med en lång rad andra andra organisationer, såsom Europeiska journalistfederationen, EFJ, den internationella organisationen för fackförbund inom offentlig sektor, PSI, och Transparency International skrivit under ett öppet brev där de varnar för förslaget. Att skydda avslöjanden som görs utanför anställningsförhållandena är hjärtat i ett verkligt skydd för visselblåsare, skriver de i sitt öppna brev.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Öppenhet EU
Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.