MSB och Kriminalvården öppnar nu upp för vaccinationer på arbetstid.
Bild: Mostphotos
MSB och Kriminalvården öppnar nu upp för vaccinationer på arbetstid.

Kriminalvården och MSB ändrar riktlinjer om vaccination

CORONA2021-05-18

Kriminalvården och Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, ändrar sina riktlinjer och tar bort uppmaningarna om att anställda i första hand ska försöka vaccinera sig mot covid-19 utanför arbetstid. ”Om medarbetare behöver har de nu möjlighet att vara lediga utan löneavdrag”, säger Martin Klaar, ställföreträdande HR-direktör på Kriminalvården.

Kriminalvårdens riktlinjer stack ut jämfört med många andra myndigheter i Publikts granskning av hur arbetsgivare ser på vaccinationer mot covid-19 under betald arbetstid. Nu har myndigheten ändrat sig.

Tidigare uppmanade Kriminalvården sina anställda att i första hand försöka vaccinera sig utanför arbetstid. Myndighetens nya ställningstagande ligger mer i linje med riktlinjerna hos andra myndigheter.

Uppmaningen om att vaccinera sig utanför arbetstid har tagits bort. I stället har myndigheten skrivit in att medarbetare vid behov har möjlighet att söka ledighet utan löneavdrag för vaccinering mot covid-19. Detta ska planeras i dialog med närmaste chef.

Beslutet fattades på onsdagseftermiddagen i förra veckan, men hade enligt den ställföreträdande HR-direktören Martin Klaar diskuterats redan tidigare.

– De här samtalen har pågått ett tag i den nationella ledningsgruppen, i måndags gjorde man en ny genomlysning av frågan och sedan fattades beslutet i onsdags, säger Martin Klaar.

Vad fick er att ändra beslutet?

– Jag vet inte om det var något speciellt, diskussionen har pågått i flera veckor. Egentligen är det samma beslut som förra gången, men vi gör det mer tydligt och tar bort det här med att det ska ske på fritid eller flextid. Vi har följt frågan fortlöpande och ser nu att det blivit ett skarpt läge när fler ska vaccinera sig, säger han.

Tidigare berättade du att det var en stor utmaning för verksamheten att tillåta vaccinationer på det här sättet och samtidigt upprätthålla säkerheten på anstalter och häkten. Hur ser du på det nu?

– Problematiken finns förstås kvar. Det är därför det fortfarande står i beslutet att medarbetaren ansvarar för att dialog med sin chef planera tidpunkten så att det inte får en negativ påverkan på säkerhet och arbetsmiljö, säger Martin Klaar.

Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, stack också ut med sin hållning i frågan om vaccinationer. Även där öppnar man nu upp för vaccinationer på arbetstid.

På sitt intranät skriver MSB att man vill bidra ytterligare i arbetet med vaccinationer och därför har ändrat sitt ställningstagande. Beslutet ska ha fattats för att underlätta ytterligare för medarbetare och för att se till att vaccinationstiderna i regionerna kan nyttjas mer effektivt.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Corona
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA