Lantmäteriets anslag minskas med en fjärdedel

NYHET2003-08-07

Regeringen vill skära ned anslaget till Lantmäteriet med mer än en fjärdedel de närmaste två åren.

Enligt förslaget i vårpropositionen minskar anslaget till Lantmäteriet med 27 miljoner kronor nästa år. Året därpå sker ytterligare nedskärningar med 100 miljoner kronor. Anslaget i år är drygt 428 miljoner kronor.

Regeringen föreslår att Lantmäteriet i stället ska dra in mer pengar nästa år genom att avgiftsbelägga landskaps- och fastighetsinformation. Hur den betydligt större nedskärningen år 2004 ska hanteras framgår inte av regeringens förslag.

Eva Davidson, ST-ordförande på Lantmäteriet, ifrågasätter idén.

– Våra kunder är statliga myndigheter. Det blir i bästa fall en rundgång på pengar. Men det finns också en risk att myndigheterna tycker att det blir för dyrt och drar ned på köp av våra tjänster.

Beskedet i vårbudgeten kom som en överraskning för facket. Utredaren Jane Cederqvist utreder som bäst Lantmäteriets framtida finansiering och verksamhetsformer, och ska lämna sitt förslag i september.

– Vi tycker att det är olämpligt att föreslå så drastiska nedskärningar samtidigt som utredningen pågår, säger Eva Davidson. Vi undrar också vad detta får för konsekvenser för utredningen.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.