Migrationsverket tar över arbetsuppgifter

MIGRATIONSVERKET2019-04-18

Från årsskiftet ska Migrationsverket sköta migrationsverksamheten vid ambassader och konsulat. Myndigheten tar därmed också över ansvaret för en del av utlandspersonalen.

I dag har ambassader och konsulat ansvar för migrationsverksamheten på utlandsmyndigheterna. Men nu har regeringen bestämt sig för att följa det förslag som en statlig utredning lagt fram, att flytta över ansvaret för migrationsverksamheten till Migrationsverket.

Uppdraget, som börjar vid årsskiftet, innebär att Migrationsverket tar över det personalansvar som utlandsmyndigheterna tidigare haft för dem som är utsända från Sverige till ambassader och konsulat för att arbeta med migrationsfrågor.

Migrationsverket kommer också att stå för lönekostnader för den lokalt anställda personal som arbetar med migrationsärenden. Det kommer dock att vara respektive ambassad och konsulat som ansvarar för rekryteringen av den lokala personalen.

”Nu kommer vi att titta på vilka nödvändiga åtgärder som vi behöver vidta för att övergången ska ske så smidigt som möjligt”, kommenterar generaldirektör Mikael Ribbenvik förändringen i ett pressmeddelande.

I vårändringsbudgeten aviserade regeringen att Migrationsverket får 165 miljoner kronor i extra anslag för 2020 som ska gå till det nya utlandsuppdraget.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA