Moderna museet informerar om begränsningar i verksamheten på Instagram.
Moderna museet informerar om begränsningar i verksamheten på Instagram.

Museer begränsar antalet besökare

KULTUR2020-03-17
Många museer har ställt in guidade visningar och andra programpunkter som samlar mycket folk på grund av coronaviruset. Moderna museet har infört livevisningar på sociala medier som ett sätt att kompensera besökare för bortfall i verksamheten. Under onsdagen meddelade flera museer att man nu stänger för besök helt.

− Ett av de finaste verken vi har här, säger museivärden Mark Bengtsson om ett verk av Lena Cronqvist i en livesändning på Instagram från Moderna museet.

Just den här sändningen följs av drygt 170 personer. Under sändningen visar Mark Bengtsson konstverket och berättar att det är gjort 1969 och pekar på olika karaktärsdrag. Livesändningarna kommer vara återkommande klockan 12 varje dag under mars månad. 

Samtidigt betonade Moderna museet så sent som i tisdags att besökare än så länge är välkomna till museet. Alla guidade visningar är dock inställda och högst 500 personer släpps in samtidigt i de publika ytorna. Under onsdagen meddelade flera museer att de nu stänger för besökare helt, bland dem Moderna museet och Nationalmuseum.

På Nationalmuseum ska snart en utställning om Sara Danius nobelklänningar öppna. Vernissagen är inställd.

”Så länge vi har öppet ska vi göra allt vi kan för att prioritera besökarnas och personalens säkerhet”, säger Susanna Pettersson, överintendent vid Nationalmuseum, till SVT.

Då sade hon till SVT att museet förbereder sig för att stänga om sådana signaler skulle komma.

Nu har alltså museerna helt stängt för besökare. 

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.