Moderna museet informerar om begränsningar i verksamheten på Instagram.
Moderna museet informerar om begränsningar i verksamheten på Instagram.

Museer begränsar antalet besökare

KULTUR2020-03-17

Många museer har ställt in guidade visningar och andra programpunkter som samlar mycket folk på grund av coronaviruset. Moderna museet har infört livevisningar på sociala medier som ett sätt att kompensera besökare för bortfall i verksamheten. Under onsdagen meddelade flera museer att man nu stänger för besök helt.

− Ett av de finaste verken vi har här, säger museivärden Mark Bengtsson om ett verk av Lena Cronqvist i en livesändning på Instagram från Moderna museet.

Just den här sändningen följs av drygt 170 personer. Under sändningen visar Mark Bengtsson konstverket och berättar att det är gjort 1969 och pekar på olika karaktärsdrag. Livesändningarna kommer vara återkommande klockan 12 varje dag under mars månad.

Samtidigt betonade Moderna museet så sent som i tisdags att besökare än så länge är välkomna till museet. Alla guidade visningar är dock inställda och högst 500 personer släpps in samtidigt i de publika ytorna. Under onsdagen meddelade flera museer att de nu stänger för besökare helt, bland dem Moderna museet och Nationalmuseum.

På Nationalmuseum ska snart en utställning om Sara Danius nobelklänningar öppna. Vernissagen är inställd.

”Så länge vi har öppet ska vi göra allt vi kan för att prioritera besökarnas och personalens säkerhet”, säger Susanna Pettersson, överintendent vid Nationalmuseum, till SVT.

Då sade hon till SVT att museet förbereder sig för att stänga om sådana signaler skulle komma.

Nu har alltså museerna helt stängt för besökare.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA