Myndighet vill lagra anställdas DNA-profil

REGISTER2006-04-05

Statens kriminaltekniska laboratorium, SKL, vill skapa ett register över anställdas DNA. Syftet är att kunna utesluta eventuell »smitta« från personalen på material som undersöks. Men ST ställer sig tveksamt.

SKL har ett så kallat spårregister med DNA-profiler som hämtats från material i brottsutredningar. Man vet att det förekommer att partiklar från anställda hamnar på det undersökta materialet, analyseras och kommer med i spårregistret. Men hur ofta det sker är det ingen som vet.

–Det finns inte en chans att bedöma, säger Tomas Johansson, chef för SKLs biologienhet. Vi gör 35000 analyser från material på brottsplatser varje år, och när det gäller personprover har vi en kapacitet på 50000 prover per år.

Risken för »smitta«, kontamineringar, har ökat. Allt fler prover tas, och förfining av tekniken gör att det krävs mindre och mindre DNA-material för att få fram en profil.

Redan nu kan man jämföra profiler i spårregistret med DNA-profiler som gjorts på personalen på laboratoriets biologienhet, men sökningar kan bara göras manuellt.

–Frågan är om vi får lägga dem i ett aktivt register, en eliminationsdatabas, säger Tomas Johansson.

Enligt arbetsgivaren har en ändring i personuppgiftslagen vid årsskiftet gjort det möjligt att lägga upp ett sådant register. Tomas Johansson anser att DNA-profiler i ett nästa steg borde göras på alla som kommer i kontakt med brottsplatser och material från brottsutredningar, framför allt inom polisen, men även personal från ambulanser och räddningstjänst.

STs sektionsordförande på SKL, Mikael Weddfelt, säger att det finns både för- och nackdelar med förslaget.

–Personalen ser att det finns en nytta med det. Men det finns integritetsskäl som talar emot.

Tomas Johansson invänder att det vore värre ur integritetssynpunkt att hamna i ett spårregister. Den synpunkten har Lennart Grönberg, vice ordförande i STs avdelning inom polisväsendet, förståelse för.

–Men vi är fortfarande väldigt tveksamma, säger Lennart Grönberg. Vi hade nyligen en stor debatt om det integritetskränkande i att ta DNA från kriminella, vad ska det då inte vara för anställda? Det blir ett av många steg mot fler kontroller, och gör man en inbrytning på SKL kommer det att spridas till andra grupper.

Frågan om DNA-register över personal ska nu utredas på STs kansli, och därefter ska förbundsstyrelsen ta ställning.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA