Nio avstängda efter provfusk

HÖGSKOLAN2019-03-08
Hittills har nio studenter stängts av för att de fuskat med högskoleprov, skriver Dagens Nyheter. Nyligen dömdes 23 personer i tingsrätten för fusk med tidigare prov. Flera lärosäten uppger att utredningar pågår.

Vid Lunds universitet har sju studenter stängts av därför att de fuskat på högskoleprovet, rapporterar Sydsvenskan. Därutöver har en läkarstudent vid Örebro universitet och en student på Kungliga tekniska högskolan, KTH, förlorat sina platser, skriver Dagens Nyheter.

I Lund är det sju studenter som kommit in på eftersökta utbildningar som läkar- och juristprogrammen som har stängts av, eftersom de betalat fuskföretaget HP-hjälpen för att få hjälp under sina högskoleprov.

”Det finns en risk att det blir fler avstängningar. Allt tyder på att det kan vara ganska många fler som fuskat sig in”, säger Per Nilsén, ordförande i antagningsnämnden vid Lunds universitet, till Sydsvenskan.

I mitten av januari dömde Norrköpings tingsrätt de tre huvudmännen bakom HP-hjälpen till fängelse i mellan tre och ett halvt och sex år för flera olika brott. Ytterligare sex dömdes för sin medverkan till fuskverksamheten. 23 personer som hade åtalats för att de köpt tjänster och använt informationen för att fuska vid sina högskoleprov dömdes till böter och villkorliga straff. När Universitets- och högskolerådet, UHR, utredde de 23 visade det sig att 13 av dem blivit intagna på sju olika universitet. Åtta av dem har nu stängts av, skriver Dagens Nyheter.

Under polisutredningen mot HP-hjälpen hittades en nedgrävd väska med ett usb-minne med ytterligare mer än 200 kunder. Utredningar om dessa pågår fortfarande vid UHR.

”Utredningen rullar på och vi räknar med att kunna fatta beslut i april. Det ingår i varje genomgång att varje enskild person ska informeras och då har de tre veckor på sig att svara, sedan måste vi titta på deras svar för att avgöra om de säger något som påverkar beslutet”, säger Åke Lernefalk, pressansvarig vid UHR, till Dagens Nyheter.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.