Nya åtal för fusk med högskoleprov

HÖGSKOLAN2019-03-19

Ytterligare fyra personer kommer att ställas inför rätta för fusk på högskoleprovet, uppger Dagens Nyheter. De finns bland dem som polisen hittade i fuskföretagets kundlistor.

I januari dömdes fyra personer till fängelse för brott i samband med att de sålt tjänster för att hjälpa enskilda att fuska sig till bättre resultat i högskoleprovet. Ytterligare fem som varit inblandade i företagets verksamhet fick villkorliga domar och dagsböter. Vid samma rättegång fick också 23 fuskare villkorliga straff och böter.

Under utredningen hittade polisen bland annat ett undangömt USB-minne med information om företagets kunder. Det är bland dessa som det nu väcks åtal mot fyra för grov osann försäkran, skriver Dagens Nyheter. Åtalet bygger på att den som skriver högskoleprovet måste underteckna en försäkran på heder och samvete att inte fuska.

”De har beställt ett resultat av HP-hjälpen, de har fått fuskutrustning och sedan fått de rätta svaren på provet och kryssat i så att de fått resultat som de inte fått om de inte fuskat. Sedan har de ju undertecknat provet längst ned, där man lovar på heder och samvete att man inte använt några otillåtna hjälpmedel, men det har de gjort enligt min uppfattning”, säger åklagaren Stefan Creutz till tidningen.

Vilken påföljd han som åklagare kommer förorda i rätten är ännu inte beslutat. Stefan Creutz anser att brottet är grovt, eftersom de åtalade använt avancerad teknisk utrustning och varit ”förslagna och i sammanhanget systemhotande”, enligt åtalet.

Tingsrättens domar i fuskhärvan har överklagats både av åklagaren och av flera av dem som dömts. Åklagaren anser att alla de som fuskat bör dömas till fängelse.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA