Bild: Kriminalvården

Ny kriminalvårdsutbildning startas i Kalmar

KRIMINALVÅRDEN2023-02-14

Kriminalvården startar en ny utbildning tillsammans med Kalmar kommun. Den nya utbildningen är en förberedande vuxenutbildning som löper över 40 veckor med start i höst, och syftar till att förbättra möjligheten att bli anställd som kriminalvårdare.

Kriminalvården växer och de närmaste åren bygger myndigheten ut sin verksamhet på många orter i landet, konstaterar myndigheten i ett pressmeddelande. I Kalmarområdet planeras både en ny anstalt och ett nytt häkte. Totalt räknar Kriminalvården med ungefär 300 nya arbetstillfällen, framför allt som kriminalvårdare.

”Kriminalvården har behov av medarbetare med många olika sorters bakgrund och erfarenheter, inte minst när det gäller språk. Därför är det värdefullt att vi på det här sättet, tillsammans med Kalmar kommun, kan skapa ytterligare ett sätt att visa vad rollen som kriminalvårdare handlar om”, understryker Hans Lagerlöf, kriminalvårdschef i Kalmar, i pressmeddelandet.

Den förberedande utbildningen omfattar 40 veckor, och innehåller bland annat kurser om bevakning, säkerhet, psykologi och det svenska rättssystemet. I utbildningen ingår även sex veckors praktik tillsammans med Kriminalvårdens personal. Den som vill gå vidare inom yrket har enligt pressmeddelandet sedan möjlighet att söka tjänst som kriminalvårdare.

Den förberedande utbildningen ska inte ersätta myndighetens betalda kriminalvårdsutbildning, men är ett sätt att bredda kompetensen och förbättra förutsättningarna för att bli anställd och antagen.

Den nya utbildningen startar i september med 20 deltagare. Om satsningen faller väl ut kan antalet utbildningsplatser i Kalmar enligt Kriminalvården efter hand utökas till 40. I förlängningen kan utbildningen också bli en förebild för andra orter där Kriminalvården bygger ut och behöver nyanställa personal.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA