Bild: Mostphotos

Nya mål för landets högskolor

HÖGSKOLAN2021-10-25

Regeringen har beslutat att ge landets universitet och högskolor nya mål för antalet examina inom vissa utbildningar. Syftet är att öka antalet utbildningsplatser inom bristyrken.

Regeringen vill se att fler blir examinerade för yrken in vård och skola, och tänker därför införa en mer ändamålsenlig styrning av högskolan. Universitet och högskolor får nya mål för antalet examinerade inom vissa hälso- och sjukvårdsutbildningar och lärar- och förskollärarutbildningar. Vissa lärosäten kommer också att få mål för hur stor andel meriteringsanställda biträdande lektorer de ska ha.

Målen ska enligt regeringen ange inriktningen för att möta de stora behoven av personal inom bristyrken. Det ska göra styrningen mer fokuserad, mer långsiktig och mer anpassad för landets högskolor och universitet, skriver regeringen i ett pressmeddelande.

”Vi behöver fler utbildade personer som kan arbeta inom hälso- och sjukvård och skola. Brist på utbildad personal är en av välfärdens största utmaningar”, påpekar Matilda Ernkrans, S, minister för högre utbildning och forskning, i pressmeddelandet.

Målen gäller för perioden 2021–2024 och anges i respektive lärosätes regleringsbrev. Regeringen planerar att följa upp måluppfyllelsen i dialoger med lärosätena och avser att sätta nya mål inför perioden 2025–2028.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA