Bild: Mostphotos

Nytt kunskapscentrum om Östeuropa

UTRIKESPOLITISKA INSTITUTET2020-08-28

Regeringen har beslutat att ett nytt kunskapscentrum om Ryssland och Östeuropa ska inrättas vid Utrikespolitiska institutet, UI. Centret ska arbeta för fördjupad kunskap om utvecklingen i östra Europa.

Förhållandet till Ryssland och övriga länder i Östeuropa är av central betydelse för svensk utrikes- och säkerhetspolitik, konstaterar regeringen i ett pressmeddelande. Det ligger i Sveriges intresse att öka kunskapen om Ryssland och dess politik och att utöka de mellanfolkliga kontakterna med Ryssland och övriga Östeuropa. Det finns också behov av att identifiera samarbetsområden av ömsesidigt intresse, inklusive handel, miljö och klimat. Ett viktigt skäl till det nya kunskapscentret är enligt regeringen det försämrade säkerhetsläget i Europa och det därmed ökade behovet av att bättre förstå Ryssland och dess grannländer.

”En stärkt svensk kunskapsbas om situationen och utvecklingen i Ryssland och Östeuropa ökar Sveriges säkerhet och förmåga att främja mellanfolkligarelationer och samarbetet med regionen. Inrättandet av ett kunskapscentrum är därför en välkommen satsning och ett uppdrag som vi ser fram emot att åta oss”, kommenterar UIs direktör Christer Ahlström beslutet i ett uttalande.

Det nya centret ska placeras vid UI och tillhandahålla en plattform för dialog, utbyte, samarbete och synergier mellan existerande miljöer. Huvudfokus blir att bygga upp ny och förstärka existerande kompetens om regionen och vara en central punkt i ett svenskt och internationellt nätverk, skriver regeringen.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA