Bild: Mostphotos

Nytt kunskapscentrum om Östeuropa

UTRIKESPOLITISKA INSTITUTET2020-08-28
Regeringen har beslutat att ett nytt kunskapscentrum om Ryssland och Östeuropa ska inrättas vid Utrikespolitiska institutet, UI. Centret ska arbeta för fördjupad kunskap om utvecklingen i östra Europa.

Förhållandet till Ryssland och övriga länder i Östeuropa är av central betydelse för svensk utrikes- och säkerhetspolitik, konstaterar regeringen i ett pressmeddelande. Det ligger i Sveriges intresse att öka kunskapen om Ryssland och dess politik och att utöka de mellanfolkliga kontakterna med Ryssland och övriga Östeuropa. Det finns också behov av att identifiera samarbetsområden av ömsesidigt intresse, inklusive handel, miljö och klimat. Ett viktigt skäl till det nya kunskapscentret är enligt regeringen det försämrade säkerhetsläget i Europa och det därmed ökade behovet av att bättre förstå Ryssland och dess grannländer.

”En stärkt svensk kunskapsbas om situationen och utvecklingen i Ryssland och Östeuropa ökar Sveriges säkerhet och förmåga att främja mellanfolkligarelationer och samarbetet med regionen. Inrättandet av ett kunskapscentrum är därför en välkommen satsning och ett uppdrag som vi ser fram emot att åta oss”, kommenterar UIs direktör Christer Ahlström beslutet i ett uttalande.

Det nya centret ska placeras vid UI och tillhandahålla en plattform för dialog, utbyte, samarbete och synergier mellan existerande miljöer. Huvudfokus blir att bygga upp ny och förstärka existerande kompetens om regionen och vara en central punkt i ett svenskt och internationellt nätverk, skriver regeringen.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.