Första upplaget av artikeln "Morot som motiverar"
Första upplaget av artikeln "Morot som motiverar"

Publikt belönades för layout

JOURNALISTIK2020-10-02
Den bästa redigeringen i svensk fackförbundspress förra året fanns i Publikt. ADn Lotta Lundin belönades när föreningen Fackförbundspressen delade ut sina journalistpriser.

Priset Bästa redigering gick till artikeln ”Morot som motiverar”, en fördjupning om individuell lönesättning av Publikts reporter Ann Dahlin. Lotta Lundin, som är AD på A4 Text & Form, arbetade med redesignen av tidningen och gjorde layouten av det första numret, där artikeln var publicerad.

– Det är jättekul att vinna pris, särskilt för en artikel som är illustrerad med små medel. Jag tycker att det är roligt att jobba så, att ”koka soppa på en spik”, säger Lotta Lundin.

Juryn bestod av Alexandra Falagara, Konstfack, Carina Länk, grafisk formgivare och illustratör, samt Tom Sörhuus, AD på tidningen Chef. Motiveringen lyder:

”Tjusig formgivning med enkla medel, med ett fint flöde och variation samt välbalanserad typografi. Info-grafiken får ta för sig utan att bli tråkig. Formgivningen kompletterar brödtexten på ett exemplariskt sätt, med tidslinjen som flyter genom hela artikeln som en ren fjällbäck. De små välgjorda grafiska elementen gör att de mindre stiliserade illustrationerna är fullt tillräckliga. Ett svårillustrerat ämne som håller ihop tack vare stark formkänsla.”

Lotta Lundin tycker att motiveringen fångar hennes tankar bakom layouten.

– Fördjupningarna i Publikt är långa texter om ämnen som kan vara knepiga att illustrera. När vi planerade den nya formen pratade vi mycket om att använda grafik för att underlätta läsningen och att göra det roligare med exempelvis en tidslinje. Jag kände att det blev ett bra resultat – det är väldigt roligt att det uppmärksammas.

 

Här kan du se hur artikeln ”Morot som motiverar” såg ut i Publikt nr 2-2019.

Här kan du läsa artikeln.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.