Regeringen lovar att utveckla styrningen

LÄNSSTYRELSERNA2019-05-14

Regeringen håller i stora drag med Riksrevisionen i dess kritik mot hur länsstyrelserna styrs. I en skrivelse till riksdagen slås fast att ambitionen är att minska detaljeringsgraden i styrningen och öka anslagsfinansieringen.

Riksrevisionen har i en rapport påpekat att regeringen styr länsstyrelserna ungefär som man styr andra myndigheter, trots att länsstyrelserna har en mycket mångfacetterad verksamhet med olika ansvariga departement, och dessutom är 21 fristående myndigheter. Ett resultat av det är enligt Riksrevisionen att regeringen saknar helhetsperspektiv i styrningen och att denna inte blir tillräckligt anpassad till verksamheten. Styrningen blir också otydlig och svår att överblicka, med en mängd styrande förordningar och uppdrag samt omfattande regleringsbrev.

Riksrevisionens rapport pekade också på det problematiska i att en stor del av verksamheten finansieras med annat än anslag, vilket gör det svårare att bedriva en långsiktig och hållbar verksamhet eftersom det blir svårare att prioritera, omfördela medel och behålla kompetent personal.

Problemen har varit kända i 15 års tid, konstaterar Riksrevisionen, som rekommenderar regeringen och Regeringskansliet att vidta flera konkreta åtgärder. Exempelvis föreslås att länsstyrelserna får huvuddelen av sina uppdrag i ett gemensamt regleringsbrev, att andelen bidragsfinansiering minskas och att vägledande principer införs för vilka uppgifter länsstyrelserna ska ansvara för.

När regeringen nu i en skrivelse till riksdagen kommenterar Riksrevisionens rapport påpekar man att det redan vidtagits åtgärder i syfte att göra styrningen av länsstyrelserna mer ändamålsenlig. Regeringen lovar dock att fortsätta arbetet med att minska antalet uppdrag och detaljeringsgraden i regleringsbreven. Regeringen skriver också att man kommer att arbeta vidare med frågan om att öka andelen anslagsfinansiering.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA