Kritik mot brister i styrning av länsstyrelserna

STATSFÖRVALTNING2019-01-23
Regeringens styrning av länsstyrelserna saknar helhetsperspektiv och begränsar möjligheterna till långsiktig och hållbar verksamhet, skriver Riksrevisionen i en ny rapport.

Riksrevisionen uppmanar efter en granskning regeringen att förbättra samordningen av styrningen av landets länsstyrelser, samt att skapa en mer sammanhållen finansiering. I rapporten pekar myndigheten på att flera statliga utredningar genom åren pekat ut att brister i styrning och finansiering har gjort det svårt för länsstyrelserna att bedriva en effektiv och långsiktig verksamhet.

Enligt granskningen kvarstår huvuddelen av de problem som tidigare påvisats. Enligt rapporten saknar regeringens styrning fortfarande helhetsperspektiv, och tar inte hänsyn till länsstyrelsernas breda och mångfasetterade uppdrag.

”Regeringens styrning upplevs som spretig och för detaljerad, och det är många gånger oklart för länsstyrelserna vad regeringen vill ha dem till”, kommenterar riksrevisor Helena Lindberg i ett pressmeddelande.

Enligt Riksrevisionen är en del av problemet att länsstyrelsernas finansiering består av ett förhållandevis litet förvaltningsanslag. Dessutom finns en stor mängd kompletterande finansieringskällor, kopplade till specifika uppdrag inom statens olika utgiftsområden.

”Ryckig finansiering och brist på strategisk överblick i styrningen försvårar länsstyrelsernas långsiktiga planering. Det försämrar i sin tur förutsättningarna för en effektiv verksamhet på en rad olika sätt”, påpekar projektledaren för granskningen Daniel Bjerstedt.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.