Riksrevisionen kritiserar statens museer

STATENS MUSEER2019-02-05

Statens museer har dålig kontroll över sina samlingar. De vet inte alltid vilka föremål de har, var de finns eller i vilket skick de är. De gör inte heller tillräckligt för att förebygga stölder, konstaterar Riksrevisionen efter en granskning.

Riksrevisionen har granskat de 13 statliga centralmuseerna och hur de arbetar med sina samlingar. Slutsatsen är att deras säkerhetsarbete inte garanterar en rimlig grad av säkerhet för föremålen i samlingarna. Riksrevisionen anser också att Riksantikvarieämbetet kan göra mer för att stödja museernas säkerhetsarbete.

I rapporten konstateras att säkerhetsarbetet varierar i kvalitet mellan och inom centralmuseerna. Flera brister som tidigare har påpekats finns fortfarande kvar. Riksrevisionen konstaterar att förutsättningarna för att upprätthålla en rimlig grad av säkerhet är olika mellan museerna. I vissa museibyggnader är det inte möjligt att göra säkerhetsrelaterade ingrepp, eftersom de kan skada viktiga kulturvärden. Också det faktum att samlingarna är olika omfattande på olika museer och har samlats in under olika lång tid innebär att det kan vara svårt skapa spårbarhet för alla föremål.

Riksrevisionen uppmanar centralmuseerna att skapa rutiner för att minimera insiderproblem, öka beredskapen för hot och se till att lokaler för magasinering är ändamålsenliga. Varje museum bör också ha en plan för att kunna föra de mest värdefulla föremålen i säkerhet vid krig, krigsfara eller andra extraordinära förhållanden.

Riksrevisionen uppmanar Riksantikvarieämbetet att ta fram råd för hur museerna ska göra för att förebygga stöld och skadegörelse och systematiskt följa upp säkerhetsincidenter vid museerna.

Tretton svenska centralmuseer

Tretton av Sveriges museer har en särställning genom att de är en del av ett statligt åtagande som har växt fram successivt från slutet av 1700-talet fram till 1970-talet. Dessa kallas centralmuseer och flera av dem omfattar två eller flera tidigare självständiga museer. Deras samlingar spänner över skilda ämnesområden och omfattar tusentals eller i flera fall miljontals föremål. Föremålen har ofta samlats in över lång tid och bevarats i skilda miljöer med olika gott bevarandeklimat.

Myndigheter:

  • Moderna museet (filial: Moderna museet i Malmö)
  • Nationalmuseum (filial: Nationalmuseum Jamtli i Östersund)
  • Naturhistoriska riksmuseet
  • ArkDes, Statens centrum för arkitektur och design
  • Statens försvarshistoriska museer (Armémuseum, Flygvapenmuseum i Linköping)
  • Statens historiska museer (Historiska museet, Hallwylska museet, Livrustkammaren, Skoklosters slott, Tumba bruksmuseum samt Kungl. Myntkabinettet)
  • Statens maritima och transporthistoriska museer (Sjöhistoriska museet, Vasamuseet, Marinmuseum i Karlskrona samt Järnvägsmuseum i Gävle med de transporthistoriska samlingarna i Kjula och Arlanda)
  • Statens museer för världskultur (Etnografiska museet, Medelhavsmuseet, Östasiatiska museet och Världskulturmuseet i Göteborg)
  • Statens musikverk (filial: Scenkonstmuseet)

Stiftelser:

  • Arbetets museum i Norrköping
  • Nordiska museet
  • Skansen
  • Tekniska museet

Källa: Riksrevisionen

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA