Skärpta straff för bidragsbrott föreslås

BIDRAGSBROTT2019-04-29
Regeringen föreslår skärpta straff för bidragsbrott. I en lagrådsremiss föreslås att maximistraffet höjs från fyra till sex års fängelse och att preskriptionstiden höjs från två till fem år.

Regeringen har beslutat om en lagrådsremiss om hårdare lagstiftning om brott mot välfärdssystemen. Syftet är enligt ett pressmeddelande att stärka det straffrättsliga skyddet och förhindra felaktiga utbetalningar.

”Varje brott mot välfärdssystemen skadar tilltron till välfärdsstaten som sådan. Regeringen har redan genomfört ett stort antal åtgärder för att skydda välfärden mot brottslighet och nu kommer fler förslag”, kommenterar finansminister Magdalena Andersson, S, i pressmeddelandet.

Regeringen föreslår att bidragsbrottslagen och lagen om underrättelseskyldighet vid felak­tiga utbetalningar från välfärdssystemen ska omfatta fler bidrag, som till exempel tandvårdsstöd och arbetsmarknadspolitiska stöd. Det är bidrag som betalas ut till företag och kan uppgå till betydande belopp.

Enligt förslaget höjs maximistraffet för grovt brott från fyra till sex år och preskriptionstiden för ringa och vårdslösa bidragsbrott förlängs från två till fem år. Lagen om underrättelseskyldighet vid felaktiga utbetalningar från välfärdssystemen ska gälla också för kommuner.

”Välfärdsbrottsutredningen har pekat på att bidragsbrott är vanligt inom den grova organiserade brottsligheten. Inte en enda krona vi satt av för välfärden ska finansiera organiserad brottslighet. Nu föreslår vi samma maxstraff för grovt bidragsbrott som för grovt skattebrott och grovt bedrägeri. Det är exempelvis vid organiserad brottslighet det kan komma ifråga”, påpekar Magdalena Andersson.

De nya reglerna föreslås träda i kraft 1 januari 2020.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.