Skatteverket flyttar sin arkivverksamhet till Härnösand. I dag har myndigheten arkiv på ett tjugotal orter runt om i landet.
Bild: Mostphotos
Skatteverket flyttar sin arkivverksamhet till Härnösand. I dag har myndigheten arkiv på ett tjugotal orter runt om i landet.

Skatteverket omlokaliserar arkiv

SKATTEVERKET2020-06-16
Skatteverket flyttar sina arkiv från ett tjugotal orter till ett centralt arkiv i Härnösand. Arbetsgivaren räknar i nuläget inte med några uppsägningar till följd av flytten. ”Risken finns alltid men jag tror att det mesta kommer gå att hantera”, säger Martin Wagenius, chef på Skatteverkets dokumentenhet, till Publikt.

En lokal med en yta på någonstans mellan 3 000 och 4 000 kvadratmeter. Det är vad Skatteverket behöver för att få rum med sitt nya centrala arkiv, som ska ersätta de arkiv som i nuläget finns utspridda på över 20 orter i landet.

Inom kort kommer en sådan lokal också att börja byggas i utkanten av Härnösand, enligt Martin Wagenius, chef för Skatteverkets dokumentenhet.

– Helst skulle det ha varit klart i går, men vi hoppas på att bygget kan komma i gång så snart det bara är möjligt. Det här tar säkert ett par år att bygga, säger han till Publikt.

Martin Wagenius räknar inte med att någon kommer att behöva lämna sitt jobb till följd av  centraliseringen av arkivet, även om han inte kan utesluta det. Däremot kan en del av den personal som arbetar med arkivverksamhet runt om i landet bli erbjudna att följa med i flytten. Men det kommer sannolikt också att bli tal om nyanställningar i Härnösand.

– De flesta som jobbar med arkiven i dag jobbar inte heltid med de sakerna utan har också andra arbetsuppgifter. Vi har dessutom en del pensionsavgångar som väntar, säger Martin Wagenius.

STs ordförande inom Skatteverket, Anders Tell, har inte heller fått några reaktioner från medlemmar som är oroliga för att bli av med jobbet, säger han till Publikt.

– Det är inte jättemånga människor som jobbar med detta. Det kan säkert bli tal om att någon eller några kommer att behöva få andra arbetsuppgifter.

De reaktioner han har fått handlar i stället om att man har synpunkter på placeringen av det centrala arkivet. Byggnaden ska ligga i ett industriområde norr om Härnösand, vilket innebär att det inte finns direkt närhet till kommunikationer eller restauranger, säger Anders Tell.

För närvarande pågår Skatteverkets kontraktsförhandlingar med byggföretag, och för fackets del väntar den löpande hanteringen av flytten. Det nya centrala arkivet är planerat att tas i drift 2024.

Skatteverket kommer att dela den nya arkivbyggnaden med Riksarkivet.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.