Bild: Mostphotos

Skatteverket omlokaliserar arkiv

SKATTEVERKET2020-06-16

Skatteverket flyttar sina arkiv från ett tjugotal orter till ett centralt arkiv i Härnösand. Arbetsgivaren räknar i nuläget inte med några uppsägningar till följd av flytten. ”Risken finns alltid men jag tror att det mesta kommer gå att hantera”, säger Martin Wagenius, chef på Skatteverkets dokumentenhet, till Publikt.

En lokal med en yta på någonstans mellan 3 000 och 4 000 kvadratmeter. Det är vad Skatteverket behöver för att få rum med sitt nya centrala arkiv, som ska ersätta de arkiv som i nuläget finns utspridda på över 20 orter i landet.

Inom kort kommer en sådan lokal också att börja byggas i utkanten av Härnösand, enligt Martin Wagenius, chef för Skatteverkets dokumentenhet.

– Helst skulle det ha varit klart i går, men vi hoppas på att bygget kan komma i gång så snart det bara är möjligt. Det här tar säkert ett par år att bygga, säger han till Publikt.

Martin Wagenius räknar inte med att någon kommer att behöva lämna sitt jobb till följd av centraliseringen av arkivet, även om han inte kan utesluta det. Däremot kan en del av den personal som arbetar med arkivverksamhet runt om i landet bli erbjudna att följa med i flytten. Men det kommer sannolikt också att bli tal om nyanställningar i Härnösand.

– De flesta som jobbar med arkiven i dag jobbar inte heltid med de sakerna utan har också andra arbetsuppgifter. Vi har dessutom en del pensionsavgångar som väntar, säger Martin Wagenius.

STs ordförande inom Skatteverket, Anders Tell, har inte heller fått några reaktioner från medlemmar som är oroliga för att bli av med jobbet, säger han till Publikt.

– Det är inte jättemånga människor som jobbar med detta. Det kan säkert bli tal om att någon eller några kommer att behöva få andra arbetsuppgifter.

De reaktioner han har fått handlar i stället om att man har synpunkter på placeringen av det centrala arkivet. Byggnaden ska ligga i ett industriområde norr om Härnösand, vilket innebär att det inte finns direkt närhet till kommunikationer eller restauranger, säger Anders Tell.

För närvarande pågår Skatteverkets kontraktsförhandlingar med byggföretag, och för fackets del väntar den löpande hanteringen av flytten. Det nya centrala arkivet är planerat att tas i drift 2024.

Skatteverket kommer att dela den nya arkivbyggnaden med Riksarkivet.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA