Slog back för sent

ARBETSLIVSINSTITUTET2003-12-15

Arbetslivsinstituet drar i nödbromsen. Ett underskott i budgeten på 80 miljoner kronor ska sparas in på två år. Samtidigt minskar staten anslagen med tio miljoner kronor.

Ännu har ingen av de 450 anställda sagts upp, men ledningen har stoppat alla nyanställningar och tidsbegränsade anställningar förlängs inte. Generaldirektören Inger Ohlsson vill inte tala om konsekvenserna innan diskussionen är klar internt, men enligt facket kommer det att fordras omfattande uppsägningar om budgeten ska komma i balans till år 2002.

– Det kommer troligen att ske i två omgångar, säger Kaj Frick, som sitter i styrelsen för ST på Arbetslivsinstitutet. I den första vändan kommer det vi kallar arbetsmiljöforskning i snäv mening – laborativ verksamhet, naturvetenskaplig forskning mm – kanske att halveras.
Steg två skulle vara att dra ned på de forskningsprogram som sysslar med ”mjuka” frågor som den psykosociala arbetsmiljön och arbetsorganisation. Dessa områden har redan drabbats, eftersom flera projekt har stoppats av besparingsskäl redan på planeringsstadiet.
– Det här är ju områden som regeringen har sagt är strategiskt viktiga för Sverige, och vi har stått för en väldigt stor del av den förändringsinriktade arbetsmiljöforskningen, konstaterar Kaj Frick. Nu begränsas vår förmåga att svara upp mot kraven.
Enligt Kaj Frick kom de första beskeden i höstas om den dåliga ekonomin som en överraskning för personalen.
– Men det har varit mycket strul med ledningen, generaldirektörer har kommit och gått, så man kunde misstänka att det fanns risk för svaj i styrningen.

Arbetslivsinstitutets verksamhet expanderade starkt under 1999, då det regionala nätverket av kontor byggdes upp. Institutet har numera verksamhet i Stockholm, Göteborg, Malmö, Umeå, Östersund, Söderhamn och Norrköping. Samtidigt byttes högsta ledningen ut. Anders L Johansson försvann till toppjobbet på AMS och in kom förra TCO-ordföranden Inger Ohlsson.
– Det är inte helt klargjort om det fanns täckning för expansionen, även om Anders L Johansson har hävdat det, säger Kaj Frick.

Det tog ett år för nya GDn Inger Ohlsson att inse situationen och slå back. Enligt Kaj Frick har förtroendet för henne naggats i kanten.
– Det har funnits brister i den ekonomiska styrningen, och visst har jag ett ansvar för det, medger Inger Ohlsson. Men att det tog en sådan tid att reda ut läget beror på att hela ledningen byttes ut vid den tid jag kom till institutet.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Arbetsmiljö
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA