ST tror inte på snabbt pensionsavtal

TJÄNSTEPENSION2015-06-05
Många oklarheter återstår att lösa innan ett nytt pensionsavtal inom staten är på plats, enligt STs förhandlingschef Åsa Erba-Stenhammar. Men Arbetsgivarverket skriver på sin hemsida att förhandlingarna är i slutskedet.

De reella förhandlingarna om ett nytt pensionsavtal för anställda i staten inleddes i början av maj, säger STs förhandlingschef Åsa Erba-Stenhammar.

– Arbetsgivarverket har knappt rört sig från sin ursprungliga position och många frågor återstår.Det gäller till exempel avgifterna, vad som är pensionsgrundande lön eller om det ska finnas ett delpensionsavtal.

Inte heller finns någon gemensam syn på hur man ska ta hand om ett hållbart arbetsliv så att människor kan jobba längre, förklarar Åsa Erba-Stenhammar.

Men på sin hemsida skriver Arbetsgivarverket att förhandlingarna nu är i ett viktigt slutskede och att målet är att de ska bli klara före sommaren.

– Vi verkar göra helt olika bedömningar av frågornas komplexitet. För parterna inom kommunen tog det nästan tio år innan de kom överens om ett nytt pensionsavtal.

Det är Arbetsgivarverket som vill ha ett nytt pensionsavtal, vilket facken accepterade i förra avtalsrörelsen. Det nya avtalet ska likna avtalen inom kommunerna och på den privata arbetsmarknaden och enbart vara avgiftsbestämt. I nuvarande avtal, PA03, är vissa delar förmånsbestämda, vilket innebär att arbetstagarna är garanterade vissa belopp – oavsett avkastningen hos pensionsförvaltaren.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.