Bild: Casper Hedberg

ST välkomnar omtag på SiS

STATENS INSTITUTIONSSTYRELSE2024-02-05

ST inom Statens institutionsstyrelse välkomnar en genomlysning och reformering av myndigheten. Flera av de problem som regeringen nu adresserar har facket lyft under lång tid, menar STs avdelningsordförande Thord Jansson. ”Men det har inte hänt så mycket. Politikerna har inte varit på alerten”, säger han.

Beskedet att regeringen vill göra om den statliga barn- och ungdomsvården och ta fram en ny organisation för myndigheten Statens institutionsstyrelse, SiS, är i grunden något positivt, anser Thord Jansson, avdelningsordförande för ST inom SiS.

– Varje genomlysning och varje möjlighet till förbättringar är bra, säger han.

En ökad differentiering av vård- och boendemiljöerna och nya, mer ändamålsenliga lokaler är två frågor som utredningen ska titta på. Det är saker som ST länge har efterlyst, menar Thord Jansson.

– Att minska antalet unga per avdelning och samtidigt bibehålla personaltätheten ser vi ger en bra effekt. Men det ställer krav på nya lokaler och på att vi kan rekrytera rätt kompetens, säger han.

Att bygga nya behandlingshem och stärka kompetensförsörjningen kommer dock att ta tid – och kräva resurser, betonar Thord Jansson.

– Ska man komma till rätta med de problem som lyfts fram, så krävs det rejäla tillskott. Det hoppas jag också att regeringen kommer vara villig att skjuta till, säger han.

Han understryker också att förstärkningar av SiS krävs även på kort sikt, under tiden som den nytillsatta utredningen arbetar.

Dels måste myndighetens äskande om ytterligare 272 miljoner kronor för 2024 hörsammas, menar Thord Jansson. Dels måste personalen ges ökade befogenheter, exempelvis större möjligheter att göra visitationer och att begränsa mobilanvändningen på hemmen, något som föreslås i en lagrådsremiss.

– Många av de problem som vi ser i dag hänger samman med att vi inte har lagliga befogenheter att göra det som krävs. Det har vi flaggat för länge, men det har varit trögt bland politikerna. Vi får hoppas att det vänder nu, säger Thord Jansson.

Vid sin pressträff lyfte regeringspartierna och Sverigedemokraterna även fram vikten av att den statliga barn- och ungdomsvården lockar kompetent och kunnig personal och att ”endast lämplig personal” ska arbeta på myndigheten. Risken finns att det skickar en olycklig signal till SiS medarbetare, anser Thord Jansson.

– Det låter som att det i dag saknas god kompetens på SiS, men många i verksamheterna gör ett fruktansvärt bra arbete. Det finns bra kompetens, men man måste ge dem rätt förutsättningar, säger han.

Statens institutionsstyrelses generaldirektör Elisabet Åbjörnsson Hollmark välkomnar att utredningens direktiv är att ta ett helhetsgrepp om den statliga barn- och ungdomsvården.

”Vi har brister i vår mångfacetterade verksamhet, men jag är samtidigt stolt över det viktiga arbete som SiS medarbetare gör varje dag för samhällets mest utsatta. Utöver att vi arbetar utifrån en föråldrad lagstiftning i eftersatta lokaler så har vårdtyngden ökat avsevärt”, skriver hon i en kommentar på myndighetens sajt. 

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

SiS
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA