Stoppad lokförare blev diskriminerad

DISKRIMINERING2014-04-10
Transportstyrelsen diskriminerade lokföraren Torolf Jansson på grund av hans funktionsnedsättning. Därför döms myndigheten av Norrköpings tingsrätt att betala skadestånd med 100 000 kronor.

Som Publikt tidigare har berättat förbjöds lokföraren Torolf Jansson att köra tåg när han fick diagnosen Aspergers syndrom. I en förvaltningsrättslig process som Transportstyrelsen drev ända upp till Högsta förvaltningsdomstolen har redan fastslagits att Torolf Jansson ska få fortsätta vara lokförare, trots att diagnosen kräver dispens från Järnvägsinspektionens säkerhetsföreskrifter.

Nu har Norrköpings tingsrätt dömt Transportstyrelsen att också betala ut diskrimineringsersättning med 100 000 kronor till Torolf Jansson, skriver Lag & Avtal. Dessutom ska myndigheten betala 80 procent av hans rättegångskostnader. Det faktum att det finns en möjlighet till undantag från förbudet att köra tåg med hans neuropsykiatriska diagnos gör att det krävs en individuell bedömning av om den som söker dispens kan arbeta med trafiksäkerhetsarbete, påpekar tingsrätten enligt tidningen.

Tingsrätten anser också att Transportstyrelsen fortsatte att diskriminera Torolf Jansson när myndigheten drev förvaltningsrättsprocessen ända upp till Högsta förvaltningsrätten, skriver Lag & Avtal. Transportstyrelsen tog inte hänsyn till att han visat att han skött sitt jobb utan anmärkning. Enligt tingsrätten utgick Transportstyrelsen från en schabloniserad uppfattning av hans diagnos i stället för att göra en individuell prövning.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.