Torolf Jansson har kört tåg utan anmärkning i snart 30 år. Men när han fick diagnosen Aspergers syndrom blev han stoppad. »Men de har ju inte träffat mig! De vet inte vem jag är«, säger han.
Bild: Louise Billgert
Torolf Jansson har kört tåg utan anmärkning i snart 30 år. Men när han fick diagnosen Aspergers syndrom blev han stoppad. »Men de har ju inte träffat mig! De vet inte vem jag är«, säger han.

Förbjöds köra tåg efter 30 år

SPÅRTRAFIKEN2012-08-14
I snart 30 år har Torolf Jansson varit lokförare. Han har skött jobbet prickfritt – inte en enda incident har inträffat, och han har aldrig fått någon kritik. Men för några år sedan fick han diagnosen Aspergers syndrom. När han berättade om det på jobbet förbjöd Transportstyrelsen honom att fortsätta arbeta.

Han älskar jobbet som lokförare: det logiska, systematiska och välreglerade arbetet. Tidtabeller och hastighets­begränsningar som ska hållas, tåget som ska föras fram i jämnt tempo – och planeringen som behövs för att bygga upp marginaler för oväntade stopp.

– Det är väldigt stimulerande, säger Torolf Jansson.

Han ler när han berättar om det, och händerna minns känslan: han lyfter upp dem för att visa, som om han satt där i loket och körde. Men sedan två år tillbaka har Torolf Jansson inte fått
arbeta.

Alltihop började när en av hans fyra döttrar skulle utredas för en diagnos inom autismspektrumet. Tillsammans med sin fru kom Torolf Jansson fram till att man skulle göra en utredning även av honom.

– Det var jätteskönt att få en förklaring till att jag är som jag är!

För han har alltid varit lite egen: han är oerhört noggrann och systematisk, klarar inte att fuska, ljuga eller slarva, har lätt för logiskt tänkande men desto svårare för att slänga ihop en snabb middag.

– Min fru trodde länge att jag var lat.

Enligt den utredande psykologen var det inga problem att berätta om diagnosen på jobbet, så han tvekade inte.

– När man har Asperger är man väldigt sanningsenlig.

Men psykologen hade fel. Torolf Jansson fick rådet att söka dispens hos Transportstyrelsen – som gav honom nobben, och omedelbart tog honom ur tjänst.

– För dem spelar det ingen roll att jag har kört prickfritt sedan 1983!

Han har inte fått någon individuell bedömning. Arbetsgivaren SJ skulle gärna ha honom kvar, men Transportstyrelsen hänvisar till rikt­linjer som säger att en lokförare inte får lida av »psykiska sjukdomar och störningar«. Och dit räknar de Aspergers syndrom.

– Men de har ju inte träffat mig! säger Torolf Jansson. De vet inte vem jag är.

Den ansvariga läkaren på Transportstyrelsen vill inte kommentera ärendet, eftersom det ligger hos förvaltningsrätten. Men myndighetens chefs­läkare Lars Englund berättar att säkerhetskraven för järnvägssidan ibland är »orimligt höga«.

– Om man ska köra buss gör man en individuell bedömning. Men järnvägen kommer från en nästan militär tradition: det är en mycket utvald skara som får utföra den här uppgiften.

Torolf Jansson känner väl till den synen – han gick igenom omfattande tester innan han antogs som lokförare. Så ler han igen.

– Men det lustiga är att Asperger­testen och lokförartesten påminner om varandra.

Det är inte så konstigt, menar han: det utvecklade logiska tänkandet, förmågan att se samband och upptäcka avvikelser är stora fördelar i jobbet.

– Jag tror att ganska många lokförare har Asperger, även om de inte har någon diagnos. Och det är ingen slump. 

Transportstyrelsens krav på lokförare

Enligt Transportstyrelsens föreskrifter får en lokförare inte lida av:

  • hjärt- och kärlsjukdomar, högt blodtryck eller symptomgivande lågt blodtryck,
  • diabetessjukdom som behandlas med tabletter eller insulin,
  • epilepsi och andra neuro­logiska sjukdomar,
  • yrselsjukdomar,
  • sömn- och vakenhets­störningar,
  • demenssjukdomar,
  • kognitiva funktionsnedsättningar,
  • psykiska sjukdomar och störningar,
  • missbruks- och beroende­tillstånd. 

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Inlagt av Kerstin (ej verifierad) tis, 08/14/2012 - 21:10
Den som sköter sitt jobb perfekt "passar" inte och åker ut som på räls. Man slår undan fötterna och tar bort självkänslan för en trogen medarbetare. Arbetslinjen...
Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.