Arbetsgivare vill ha långt avtal

AVTALSRÖRELSEN2012-12-19
Arbetsgivarna i industrin vill ha ett tre årigt avtal för att stärka företagens konkurrenskraft. Facken har dock lämnat yrkanden som baseras på ett ettårigt avtal.

Arbetsgivarorganisationerna Teknikarbetsgivarna och Industriarbetsgivarna vill ha ett treårigt avtal med företagsanpassade villkor.

”Förutsättningen för det är att de centrala avtalens lönenivåer är tillräckligt låga för att ge utrymme för en lokal lönebildning”, skriver Teknikföretagens vd Åke Svensson i ett pressmeddelande.

Teknikarbetsgivarna är emot särskilda låglönesatsningar, eftersom man anser att det skulle leda till utslagning av enklare jobb.

Facken inom industrin har i dag krävt löneökningar på 2,8 procent i ett ettårigt avtal. De vill också se fler arbetstidsförkortningar och möjlighet till delpension.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Avtalsrörelse
Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.